Efter turerna: Nya ägare av omstridda vindkraftsparken i Kafjärden

Publicerad

Det norska företaget Cloudberry har köpt vindkraftparken vid Kafjärden norr om Eskilstuna. Nu kan det på nytt bli aktuellt med nio vindkraftverk på platsen.

Ärendet med den planerade vindkraftparken har varit en följetong. Redan 2008 godkändes bygglovet och 2015 påbörjade det kinesiska företaget Enwind etableringen på allvar. Men bygget mötte protester och bygglovet drogs in. Efter flera turer fick företaget 2019 åter rätt att uppföra vindkraftverk på platsen.

Då hade man redan hunnit anlägga de betongfundament som är avsedda för vindkraftverken. 

Omtvistad vindkraftspark i Kafjärden

Det norska företaget Cloudberry, som sedan tidigare har planer för vindkraft i Duvhällen, nordöst om Hjälmaren i Eskilstuna kommun, har köpt vindkraftprojektet vid Kafjärden.

Kan bli färre än nio

Investeringskostnaden är någonstans mellan 200–300 miljoner, spår företagets utvecklningschef Tor Arne Pedersen och senast 2024 hoppas han att de 150 meter höga vindkraftverken är i drift. Och även om det finns tillstånd för nio vindkraftverk är det inte säkert att man beslutar sig för att bygga samtliga.

– Vi ska göra en detaljplan under våren och då skall vi komma fram till hur många det blir. Antingen blir det nio eller så blir det färre.

Besök platsen och hör Tor Arne Pedersen berätta om hur han ser på protesterna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omtvistad vindkraftspark i Kafjärden

Mer i ämnet