Ortolansparv. Foto: Wikimedia Commons / SVT

Sparv sätter stopp för omtvistad vindkraftspark

Uppdaterad
Publicerad

Det har snurrat rejält kring det planerade bygget av en vindkraftspark i Kafjärden. Nu står det klart att länsstyrelsen upphäver bygglovet för den planerade vindkraftsparken. Orsaken är en sällsynt sparv.

Många som engagerat sig i föreningen Nej till vindkraftsparken på Kafjärden har nu rätt att glädjas.

Länsstyrelsen Sörmland beslutade på tisdagen att ogiltigförklara det bygglov som stadsbyggnadsnämnden gav bifall åt i augusti förra året.

Omtvistad vindkraftspark i Kafjärden

– Det är klart vi är glada, men vi hade förväntat oss att bygglovet skulle upphävas eftersom underlaget har sådana brister, säger Jenny Wiberg, ordförande i föreningen.

– Det är ett beslut i rätt riktning, men vi tar inte ut någon seger. Företaget kan överklaga och hittills har det byggts ändå. Men om det ska det byggas så förväntar vi oss ett bra beslutsunderlag, säger hon.

Turerna kring det planerade bygget har varit många.

Byråkratiskt snurr

Redan för tio år sedan beviljades Enwind ett bygglov av Eskilstuna kommun, men byggplanerna försenades och giltighetstiden förlängdes.

Trots protester från de boende tog bygget fart under 2015.

I juni 2016 visade sig bygglovet vara ogiltigt, varpå en enig stadsbyggnadsnämnd beslutade att bevilja företaget ett nytt bygglov.

Därefter meddelade länsstyrelsen, genom ett inhibitionsbeslut, att bygget skulle upphöra i väntan på ett klargörande beslut.

Ändå fortsatte bygget en tid. Och nu får de boende alltså rätt.

Ortolansparv. Foto: Wikimedia Commons / SVT

Länsstyrelsen upphäver beslutet med hänvisning till miljö- och djuraspekter.

Framför allt hänvisar länsjuristen till att ljudet från vindkraftsparken (40 decibel) skulle innebära störningar för fågelarten ortolansparven.

Sparvens sång skulle inte höras

Det är en typ av sparv som minskat allra mest i Sverige under de senaste decennierna och målet är att arten ska häcka på Sofiebergsåsen, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

Men med ljudet från vindkraftverken, bara 400 meter från skyddsområdet, kommer arten inte att trivas.

”Arten är i behov av en tyst miljö för att dess sång ska kunna höras”, står det i beslutet.

Företaget Enwind menar att beräkningarna inte stämmer. Enligt deras bedömningar skulle ljudnivåerna inte överskrida det i ett bibliotek eller på ett kontor.

Jenny Wiberg, ordförande i föreningen, sade till SVT Nyheter Sörmland i augusti:

– Det finns nätter då vi har varit sömnlösa och bara försökt samla alla dokument för att bevisa att vi har rätt. Och nu har de äntligen tagit tag i det, säger Jenny Wiberg, ordförande i föreningen Nej till vindkraft i Kafjärden.

Läs mer: Stora protester mot nya vindkraftverk utanför Eskilstuna

Ortolansparv

Ortolansparven är en av de fågelarter som minskat allra mest i Sverige under senare decennier. Orsakerna till minskningen är sannolikt flera, men förändrad jordbruksdrift och omfattande jakt i södra Frankrike anses vara två av de viktigaste.

Källa: Sveriges ornitologiska förening

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omtvistad vindkraftspark i Kafjärden

Mer i ämnet