Grunden till ett av vindkraftverken vid Kafjärden. Foto: SVT/arkivbild

Kommunen erkänner felhanterad protest

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna kommun erkänner nu att man gjorde fel vid hanteringen av ett av de många överklagandena gällande bygget av flertalet vindkraftverk vid Kafjärden utanför Eskilstuna. Semestern anges som en av anledningarna till missen.

Det var i början av juli i somras som överklagandet kom in till Eskilstuna kommun och fastnade istället för att skickas vidare till länsstyrelsen. Överklagandet gällde det arbete som fortfarande pågick med grunden till turbinerna, trots att länsstyrelsen dragit tillbaka bygglovet.

Yttrande till JO

Det framgår av ett yttrande från kommunen till Justitieombudsmannen, JO, som nu offentliggjorts.

Omtvistad vindkraftspark i Kafjärden

I och med detta medger Eskilstuna kommun att man i brutit mot lagen. Såhär står det bland annat i yttrandet som skickats till JO:

”Det kan således konstateras att bestämmelserna i förvaltningslagen i detta fall inte följts, då stadsbyggnadsnämnden underlät att överlämna skrivelsen...”

Förnyat bygglov

Som anledning till missen hänvisar kommunen bland annat till ärendets komplexitet och att just detta överklagande kom in mitt under ordinarie semesterperiod.

I slutet av augusti kom beskedet om förnyat bygglov för vindkraftsparken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omtvistad vindkraftspark i Kafjärden

Mer i ämnet