Hälso- och sjukvårdschef Jörgen Striem. Foto: SVT

Nya bud från landstinget – fler får högre lön

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare berördes bara vissa verksamheter av landstingets lönesatsning. På onsdagen meddelade ledningen att fler sjuksköterskor nu ska få mer betalt.

I våras kom Vårdförbundet och Landstinget Sörmland överens, erfarna sjuksköterskor på en rad verksamheter på de sörmländska sjukhusen skulle få högre lön. Men detta möttes av kritik och vissa sa till och med upp sig i protest.

”Lyssnat på personalen”

Men nu ska alltså fler beröras. På onsdagen meddelade landstinget att löneförhöjningen ska gälla alla erfarna sjuksköterskor inom verksamheter som är öppna dygnet runt alla dagar i veckan.

Vårdupproret

– Vi har i ledningen lyssnat på vad personalen har sagt och som en följd av det kommer nu den här kompletteringen, säger Jörgen Striem, hälso- och sjukvårdschef på landstinget.

Han säger även att han hoppas på att satsningen kommer att innebära att de som hotat med att säga upp sig stannar. I snitt kommer de som berörs av satsningen få 3.500 kronor mer i lön.

Inga besked om arbetstidsförkortning

Flera sjuksköterskor som SVT Nyheter Sörmlands pratat med har dock talat för att de vill se en arbetstidsförkortning snarare än en löneförhöjning.

– Min uppfattning är också att många vill se det, men där har jag inga besked att ge. Och det kommer nog inget besked innan semestern, säger Jörgen Striem.

Landstingsledningen kommer också att kartlägga lönerna för alla yrkesgrupper inom hälso- och sjukvården.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdupproret

Mer i ämnet