Foto: SVT

Majoritet vill gå vidare med sprututbyte

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget Sörmlands försök att införa ett sprututbytesprogram går vidare. Nu har fem kommuner sagt ja till att diskutera frågan vidare.

Landstinget Sörmland har på nytt frågat kommunerna om de är intresserade av att inleda diskussioner om ett sörmländsk sprututbytesprogram. Syftet är att förhindra smittspridning av sjukdomar bland missbrukare.

Nu har Flen, Trosa, Nyköping, Strängnäs och Vingåker sagt ja.

– Det är glädjande att det är nu en majoritet av länets kommuner som som har ställt sig positiva till att gå vidare i den här processen. Vi kommer att bjuda in till kunskapsseminarium för att sprida erfarenheter från kommuner som har redan infört det här, säger sjukvårdslandstingsrådet Fredrik Lundgren (FP).

Hoppet lever vidare

Nästa steg blir alltså att anordna en utbildningsdag i höst dit alla kommuner bjuds in. Även de som tackat nej till fortsatta diskussioner.

De som tackat nej är Oxelösund, Gnesta och Katrineholm med motiveringar som att samhället inte bör underlätta för missbrukare.

– Vi hoppas att de kommer att delta på seminariet och lära sig lite mer för jag tror att det delvis är en kunskapsfråga. Man tror att det handlar om narkotikapolitik och inte smittskyddspolitik som det egentligen är, säger Fredrik Lundgren.

Alla behöver inte vara med

Länets största kommun Eskilstuna är den enda kommun som inte besvarat landstingets fråga om man vill fortsatta diskussioner om sprututbyten.

– Vi är i en process där vi jobbar med frågan. Det är inte helt givet var vi kommer att landa. Frågan har väldigt olika uppfattningar beroende på vilket politiskt parti det är och vad man tycker. I de politiska partierna finns det också en väldigt stor spridning om man tycker att det här är en bra lösning eller inte, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna.

Oavsett vad Eskilstuna och de andra kommunerna beslutar kommer landstinget att gå vidare med de som vill.

– Det finns inget krav att alla kommuner i ett län ska ställa upp. Det ser vi till exempel i Skåne där Malmö, Lund, Kristianstad och Helsingborg har ett sprututbytesprogram medan de andra kommuner inte har det. Det är fullt möjligt att göra på det sättet i Sörmland och vi kommer att gå vidare med så många kommuner som möjligt. Förhoppningsvis alla men om det är några som inte vill så står det naturligtvis de fritt att göra så, säger Fredrik Lundgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.