Foto: SVT

Hjärtat beslutar om sprututbyte i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Sörmlands största kommun Eskilstuna står ensam i att ännu inte ha beslutat om man vill vara med i vidare diskussioner om sprututbytesprogrammet eller inte. I Eskilstuna avgör varje fullmäktigeledamot personligen vad man tycker om frågan.

Majoriteten i Eskilstuna, bestående av socialdemokraterna, centerpartiet och moderaterna har sagt att de vill ta en ny diskussion om sprututbytesprogrammet i Eskilstuna. Frågan har dock fått avslag tidigare.

– Vi har en tradition i Eskilstuna som kanske inte andra kommuner har där vi har fri röstning i fullmäktige kring drog- och alkoholfrågor. Vi har alltså inga enhetliga partilinjer som man har i många andra frågor. Här får varje fullmäktige ledamot rösta helt och hållet utifrån sitt hjärta. Detta gör att vi inte kan entydigt säga att kommunen har en hållning i frågan, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna.

Var vill du själv att frågan landar?

– Min personliga uppfattning är strikt medicinskt i den här frågan. Jag kan se att det finns ett behov av att göra något för att förhindra smittspridning och det väger väldigt tungt för mig. Nu har jag tur som inte har personer i min absoluta närhet som har drog- eller alkoholmissbruk men det finns väldigt många människor som har egna erfarenheter. Det ligger till grund till människors ställningstagande och jag har respekt för den linjen också.

Flera frågor på bordet

Samtidigt vill majoriteten i Eskilstuna bredda dialogen och ta med andra frågor i diskussion med landstinget.

– Om landstinget är intresserade av det här vilket vi kan förstå utifrån medicinska argument, så ser vi från ett kommunalt perspektiv att vi är väldigt intresserade av att få en bättre vårdkedja för bland annat våra äldre I Eskilstuna. Om vi ändå ska prata om frågor som rör ett sprututbytesprogram så kan vi väl prata om flera ansvarsområden där kommun och landsting har gemensamma intressen, säger Jimmy Jansson.

Ställer ni ett ulmatum till landstinget?

– Nej, vi ställer inga ultimatum. Vi säger att vi vill prata om flera vårdfrågor samtidigt för vi ser att det finns flera områden där vi behöver stärka vården för de enskilda individerna. Landstinget ser ett tydligt behov för personer som är i missbruk och vi kan instämma i det behovet, trots den komplicerade situationen med hur vi röstar i den typen av frågor i Eskilstuna kommun. Och vi ser från kommunalt håll att vi har många äldre som behöver få en bättre vårdkedja och då vill vi samtidigt prata med landstinget om det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.