Skottvångs gruva Foto: SVT

Se Gnestas mest populära turistmål

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen har utvecklat en mobilanpassad sajt för att locka turister. ”Vi hoppas den får spridning”.

I vår serie om turismen i de sörmländska kommunerna har turen nu kommit till Gnesta. Kommunens senaste satsning på att dra fler besökare till sig bär namnet ”Sagolika Sörmland”. Det är en mobilanpassad sajt där människor som på olika sätt engagerar sig i turismnäringen presenteras och på så sätt presenteras även turistmålen.

– Rent grafiskt är den jättesnygg, den är lätt att hitta och vi hoppas ju på att den kommer att få så stor spridning så att så många som möjligt långt utanför Gnesta kommuns gränser kommer att använda sig av den här när man vill åka till vår del utav Sörmland, Kaisa Karlsson, turismsamordnare i Gnesta kommun.

Sörmlandsturism

Den plats som, enligt kommunen siffror, har flest besökare varje år är Skottvångs gruva. En plats som efter åren som aktiv järnmalmsgruva hållits vid liv på olika sätt och i olika omgångar.

Den senaste eran startade 2006 när paret Jan Holmberg och Maria Bystedt tog över restaurangen och har gjort den känd, bland annat för det rika utbudet av livemusik. Och i samarbete med bland annat Östra Sörmlands gruvförening, som driver det nybyggda gruvmuséet, har Skottvång nu fått en ännu tydligare markering på turistkartan.

– Det finns mycket ideella krafter här i trakten som vill att det här ska leva och att det ska komma mycket folk. Vi samarbetar bra i den här bygden, säger Maria Bystedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmlandsturism

Mer i ämnet