Jakt- och viltvårdslinje på Öknaskolan hotad

Uppdaterad
Publicerad

Skolverket föreslår nya inriktningar och examensmål för naturbruksgymnasierna. Bland annat ska jakt och viltvård utgå i examensmålen, vilket oroar rektor Per Fermvik, som är rektor på Öknaskolan utanför Nyköping.

På Öknaskolan har man en jakt-och viltvårdslinje som är den typen av utbildning som skulle drabbas om Skolverkets nya inriktning blir verklighet.

– Det skulle påverka oss ganska starkt. Vi har ungefär 70 elever som läser den här inriktningen nu, säger Per Fermvik.

Får ni lägga ner den? 

– Ja i värsta scenario är det så.

”Ett ekonomiskt avbräck”

Vad innebär det för skolan?

– Ett  tapp på 70 elever är ju ett ekonomiskt avbräck som på sikt säkerligen skulle slå undan fötterna för de andra utbildningarna också, säger Per Fermvik.

Öknaskolan har i dag 250 elever. Skulle skolan förlora 70 elever innebär det att man förlorar 13 miljoner kronor.

”Har en viss oro”

Det är regeringen som bestämmer om förändringarna ska genomföras. Per Fermvik tror inte att Skolverkets förslag går igenom.

– Inte i den form som det ligger nu. Det här har alla tunga instanser som har insyn i det här sagt att det bör avslås i sin helhet.

– Men i och med att Skolverket driver den här frågan trots att de är medvetna om att man är ensamma om att tycka så här har jag en viss oro, säger Per Fermvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.