Oxelösund erbjuder mer än bara skärgården

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Sörmland fortsätter kartläggningen av turismen i länet och nu har turen kommit till skärgårdskommunen Oxelösund. Och många av Oxelösunds återkommande besökare anländer till kommunen just via Östersjön.

– Vi brukar byta besättning, handla lite och fylla på förråden här. Det är häftigt med stora järnverket och det är en mysig liten stad, säger Tora Lidman, från Ekerö.

– Vi har varit här flera gånger, den här hamnen är jättetrevlig. Men själva Oxelösund ser vi inte mycket av, vi tar bara lilla tåget in till stan och handlar, säger Inger Pahlén, från Haninge.

Sörmlandsturism

Gratis tåg

En av utmaningarna för Oxelösund är just att locka besökarna att se hela kommunen, inte bara gästhamnen eller skärgården. Ett led i det är det lilla tåget som helt gratis tuffar runt i kommunen nästan hela sommaren.

– Det är många som åker. Nu är det ju lite halvtaskigt väder, men vi har haft en bra beläggning, säger Per-Åke Larsson, lokförare till ”tufftuff-tåget”.

Även fast kommunen till ytan är länets minsta finns det en hel del att se. Inte minst på Femöre där man både kan följa med på en tur i det topphemliga militärfortet och besöka det populära våffelcafeét som vissa dagar har över 800 gäster. Kommunen omsätter ungefär 150 miljoner kronor om året genom turismen, men vissa år är siffran ett 20-tal miljoner lägre. Och då många av turistmålen är utomhus verkar det bara finnas en rimlig förklaring.

Är turismnäringen i Oxelösunds kommun lite känslig för väder?

– Ja, absolut, i och med att det är naturen som lockar. Men jag kan även passa på att tipsa om allaktivitetshuset Koordinaten. Här finns turismbyrå, bibliotek och ungdomsgård. Ett besök här passar väldigt bra om det är lite sämre väder, säger Johanna Åkerman, turismansvarig i Oxelösunds kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmlandsturism

Mer i ämnet