Foto: Pontus Stenberg

Polisskott mot patient inget brott

Uppdaterad
Publicerad

Det var nödvärn när en polis i torsdags sköt en patient som var på rymmen från Karsuddens sjukhus utanför Katrineholm. Utredningen mot polisen läggs därför ned.

I beslutet från Särskilda åklagarkammaren står att våldet ”inte varit uppenbart oförsvarligt” och att skjutningen därför inte kan bedömas som tjänstefel. Det uppger Katrineholms-Kuriren.

– Polisen har skjutit i en situation som innebar nödvärn och då är det en straffri handling, säger åklagaren Mats Ericsson till SVT Sörmland. Det är han som har utrett polisskjutningen vid Karsuddens sjukhus.

Patienten var beväpnad med en 13,5 centimeter lång syl med skaft. Han rymde från sin vårdare under en kort promenad på torsdagen. Mannen sprang senare mot polisen med sylen i handen, berättar Mats Ericsson. I den situationen sköt polismannen först ett varningsskott. När mannen ändå inte stannade sköts han i benet och i armen och kunde gripas.

Den skjutne, som är i 20-årsåldern, vårdas på Karsuddens sjukhus sedan 2012 och är dömd till rättspsykiatrisk vård för misshandel.

– En syl är ju ett verktyg och vi använder sådana i vissa av våra dagverksamheter, till exempel i vår verkstad. Är det en syl det handlar om måste vi nu titta närmare på om den kommer från vår verksamhet och se hur våra rutiner har varit, säger Malin Lotterberg, kvalitetsansvarig på Karsuddens sjukhus, till SVT Sörmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.