Anneli Stenström, undersköterska i Nyköping, är en av dem som tänker protestera mot nedskärningar i vården vid söndagens manifestationer. Foto: Privat/SVT

Manifestationer för vården: ”Det kokar mer och mer i leden”

Publicerad

På söndagen hålls manifestationer för vården på flera håll i landet. Anneli Stenström, undersköterska på Nyköpings lasarett, menar att folk måste förstå hur illa situationen är.

– Det här är en demonstration mot neddragningar, besparingar och brist på vårdplatser. Folk ska inte behöva dö i väntan på vård, säger Anneli Stenström.

Klockan 14 på söndagen samlas vårdpersonal och andra i Nyköping, Eskilstuna och på över 20 andra platser runt om i landet för att mana till stopp för vad de menar är en nedmontering av vården.

Sjuksköterskor bakom samlingen

Bakom demonstrationen står Florencegruppen, som består av två sjuksköterskor från Stockholm och en från Lund. De har fått med sig vårdpersonal, anhöriga och patienter över hela landet, berättar Anneli Stenström.

På Nyköpings lasarett, där hon jobbar, har den ansträngda situationen uppmärksammats mycket det senaste året. Det har bland annat handlat om överbeläggningar, hög arbetsbelastning och personalflykt.

Läs mer: ”Ohållbart som det ser ut nu”

Protesterna i det som kommit att kallas vårdupproret i Nyköping har lett till åtgärder från landstinget Sörmlands sida, bland annat högre lön för erfarna sjuksköterskor, omfördelning av arbetsuppgifter och ett planerat pilotprojekt med arbetstidsförkortning på akuten.

Har åtgärderna lett till någon förbättring tycker du?

– Ja, lite kanske. Men det är mest sjuksköterskorna som har gagnats av lönepåslag och sommarbonus. Vi undersköterskor och annan personal har inte fått någon del av den potten, säger Anneli Stenström.

Pratade med politiker

I veckan träffade Anneli Stenström och en kollega personallandstingsrådet Jacob Sandgren (S), för att prata om situationen.

– Han bjöd in oss eftersom han inte hade möjlighet att närvara vid söndagens manifestation. Vi förde en dialog och han lyssnade på oss.

Vad tror du om uppslutningen på söndag?

– Jag hoppas att det kommer mycket folk här i Nyköping. Det kokar mer och mer i leden, säger Anneli Stenström.

I Eskilstuna kommer Sörmlands landstingsdirektör Jan Grönlund att vara på plats vid manifestationen på Fristadstorget.

I Sörmland, liksom på de flesta andra platser runt om i Sverige, startar manifestationerna klockan 14.00.

Vid en manifestation i Nyköping i maj samlades hundratals för att visa sitt stöd till personalen på Nyköpings lasarett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.