Det kommer att mullra rejält, både till havs, sjöss och i luften, när Försvaret övar i höst. Foto: TT

Sörmland krigsskådeplats när försvaret övar i höst

Uppdaterad
Publicerad

Sörmland står i händelsernas centrum när Försvarsmakten bekämpar fienden i en stor militärövning i höst. Syftet: Att öka förmåga att möta ett angrepp mot landet.

Försvarsmakten har inte övat så här storskaligt på drygt 20 år.

Men nu är omvärldsläget förändrats, det gamla försvaret har skrotats och uppstått som ett invasionsförsvar, och det har åter blivit dags att samla styrkorna.

Höstens övning, som SVT Sörmland berättade om i oktober, bär namnet Aurora.

19.000 deltar

På sin hemsida skriver Försvarsmakten att samtliga stridskrafter och fler än 19.000 män och kvinnor, varav en fjärdedel från Hemvärnet, väntas delta.

LÄS MER: Befälet: ”Nu blir det på riktigt”

Deltar gör även flera myndigheter och förband från Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Norge, Tyskland och USA. Övningarna ska genomföras i luften, på marken och till sjöss.

De största övningsområdena kommer att förläggas till Mälardalen, Stockholm, Gotland och Göteborg.

Slutstriden står i Sörmland

Oxelösundsbon Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten, säger till Katrineholms-Kuriren:

– Hela länet påverkas, det kommer att vara mycket rörelse. Nästan alla kommer att märka av det även om slutstriden kommer att stå någonstans mellan Gnesta och Björnlunda, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.