Sjukfrånvaron bland anställda i Strägnäs kommun är hög. Foto: SVT

Strängnäs klarar inte att minska sjukfrånvaron

Uppdaterad
Publicerad

Sjukfrånvaron bland anställda i Strängnäs kommun är hög jämfört med snittet i Sveriges kommuner. Och nu konstaterar revisorerna att de åtgärder som vidtagits för att minska sjukfrånvaron inte har haft effekt.

Det är revisorerna i Strängnäs kommun som låtit en revisionsbyrå granska kommunens arbete med sjukfrånvaro och rehabilitering. Bakgrunden är att sjukfrånvaron stigit under flera år, och att de mål kommunen har inte uppnås. Framför allt är det långtidssjukskrivningar som ökat.

Högst frånvaro inom hemtjänsten

2015 låg den genomsnittliga sjukfrånvaron på 8,3 procent i jämfört med rikssnittet 7,0 procent. Högst är sjukfrånvaron inom socialnämndens verksamheter, och särskilt hemtjänsten utmärker sig. Enligt granskningen har sjukfrånvaron där stundtals legat runt 20 procent, även om den siffran har sjunkit under året.

Läs mer: Ordföranden i personalutskottet: ”Klart att det är problematiskt”.

Stress bakom många sjukskrivningar

Revisionsbyrån konstaterar att den vanligaste orsaken till sjukskrivningar är mag/tarm/bukbesvär, vilket brukar härledas till stress. Och bakom stress kan det exempelvis ligga otydlig organisation, en upplevelse av att inte bli sedd, otydligt ledarskap och en känsla av att inte räcka till.

Åtgärder har inte hjälpt

Den höga sjukfrånvaron har varit på agendan i flera år inom kommunen och man har bland annat utvecklat rutiner för hur cheferna ska agera när någon blir sjuk. Men enligt revisionsbyrån har åtgärderna hittills inte haft någon nätbar effekt generellt. Man konstaterar dock att det finns goda exempel på verksamheter där sjukfrånvaron minskat bara genom att man pratat om frågan.

Vill ge chefer rimliga förutsättningar

Ett arbete har också inletts som utgår från vad som kännetecknar ”friska organisationer”, och det är bland annat närvarande och tillgängligt ledarskap, kompetensutveckling och öppen kommunikation.

Revisionsbyrån påpekar att för att uppnå detta måste chefen få rimliga förutsättningar. Det finns chefer som har upp till ett 60-tal medarbetare direkt under sig, och kommunen uppmanas nu att se över chefsstrukturen.

Kräver svar av kommunledningen

Vidare tycker revisionsbyrån att man ska fortsätta ett förebyggande arbete som HR-avdelningen startat.

Rapporten tas upp på kommunstyrelsens sammanträde på måndag, och kommunrevisorerna begär svar på ett antal frågor, bland annat vilka åtgärder kommer vidtas för att komma tillrätta med de påtalade bristerna och när de åtgärderna ska genomföras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.