Foto: SVT

”Vi jobbar med att få ner sjukfrånvaron”

Uppdaterad
Publicerad

– Det är väldigt höga siffror och det är inte bra, säger Krister Berg (M) ordförande i personalutskottet i Strängnäs kommun.

Kommunstyrelsens personalutskott är det politiska organ som ansvarar för personalfrågor, och enligt Krister Berg (M) är den höga sjukfrånvaron bland kommunanställda något man lyft upp för att jobba med.

– Det är väldigt mycket utbildningsåtgärder från HR-avdelningens sida gentemot våra chefer så att de kan hantera och jobba med dessa frågor på rätt sätt.

Läs mer: Strängnäs klarar inte att minska sjukfrånvaron.

– Varje enhet måste titta på sin personal och vad de har för sjukfrånvaro. De får lösa problemen utifrån sina erfarenheter.

”Tillsätts ekonomiska medel”

Men åtgärderna som satts in hittills har ju inte haft någon mätbar effekt, enligt revisorerna. De vill veta vilka åtgärder ni kommer att vidta nu.

– Först har vi en HR-avdelning som är fullt utrustad nu med en ny chef och full styrka på avdelningen, vilket är absolut avgörande.

Läs mer: Så ser det ut i andra sörmländska kommuner

– Sen har vi också en rad åtgärder. Det tillsätts ekonomiska medel i budgeten som är antagen och utbildningsinsatser, säger Krister Berg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.