Foto: Petter Rybäck

Utredning av vargskjutning drar ut på tiden

Uppdaterad
Publicerad

Efter lång väntan är analyssvaren nu klara i brottsutredningen. Men åklagaren tror ändå att det dröjer till senhösten innan utredningen av dödskjutningen av vargtiken i Sjundareviret är klar.

– Beslut om eventuellt åtal bör kunna fattas i september, oktober tidigast, säger Christer B Jarlås, åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Det är nu ett år sedan som vargar i Sjundareviret mellan Gnesta och Nykvarn första gången slog till mot en större fårbesättning på gården Molstaberg. Därefter följde ett flertal attacker mot får på samma gård, och även på gårdar i reviret.

Vargarna i Sjundareviret

Misstänker grovt jaktbrott

Länsstyrelsen beslutade om skyddsjakt under en viss tid, men ingen varg sköts då. I slutet av september förra året sköts dock vargtiken av en hundägare, som menade att vargtiken försökt attackera hans hund.

En utredning om grovt jaktbrott inleddes kort därefter, och den pågår alltså fortfarande. För ett par månader sedan uppgav åklagaren att han fortfarande väntade på analyssvar.

De har nu kommit, men Christer B Jarlås säger att det ändå kommer att dröja innan utredningen är klar, bland annat på grund av semestertider och att det inte är en prioriterad utredning.

Misstankarna kvarstår efter analyssvar

– Det finns ingen frihetsberövad i det här ärendet, och då får ärendet ligga i kö, konstaterar han.

Jarlås vill inte svara på vad analyssvaren visar, men han konstaterar att de inte lett till att han lägger ner utredningen.

Man har konstaterat att den skjutna vargtiken lämnade efter sig minst tre valpar, och i början av maj beslutade länsstyrelsen om ny skyddsjakt. Den har förlängts till 30 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargarna i Sjundareviret

Mer i ämnet