Foto: TT

Äldre man försökte kidnappa hans dotter

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-årsåldern försökte kidnappa hans dotter i en svart Audi SUV i ett villaområde på Lidingö. Mannen ska ha sagt till dottern att hennes mamma var död, och att hon var tvungen att följa med till sjukhuset. – Jag vågar inte tänka på vad som hade kunnat hända, säger pappan.

Klockan var kvart i två på onsdagseftermiddagen. Den 10-åriga flickan går hem efter skolan när hon får syn på en bil som står parkerad längre ner för gatan. En svart Audi SUV med mörklagda tonade rutor. När bilisten får syn på flickan gör han en u-sväng för att komma upp bredvid henne. Han vevar ner rutan och säger till flickan att hennes mamma har dött och att hon måste följa med till sjukhuset direkt.

– Min dotter tror inte på honom. Hon säger nej, säger pappan till SVT Nyheter Stockholm.

Flickan fortsätter att gå men mannen ger sig inte. Han kommer ikapp och nu har han en aggressivare ton.

Genade över trädgårdar för att komma undan

– Min dotter berättade då att han började skrika ut genom fönstret ”Stanna! Hoppa in nu!”, på ett väldigt hotfullt sätt.

Flickan blir då så rädd att hon lägger benen på ryggen och springer allt vad hon orkar genom trädgårdar, ända fram tills familjens hus. Väl inne ser hon till att alla dörrar och fönster är låsta och hon ringer då sin pappa som är i Göteborg på en affärsresa.

– Om hon hade hoppat in i den bilen... jag vågar inte tänka på vad som hade kunnat hända, säger pappan.

Barnen har fått överfallslarm

Pappan berättar att många föräldrar på Lidingö är extremt oroliga. Det här är femte incidenten på kort tid där barn blivit ofredade i området. Polisen har i nuläget ingen misstänkt.

Läs också: Flera larm om ofredanden – skola varnar med sms

– Det är klart man är orolig att han ska komma tillbaka. Alla våra barn i familjen har nu fått överfallslarm och de får aldrig gå ensamma längre, säger pappan.

Hur känns det att din dotter ändå kunde avgöra situationen som hotfull och springa därifrån?

– När jag fick samtalet från min dotter som befann sig i huset var det en kombination av chock, rädsla och lättnad. Vi har tidigare pratat med henne om att alltid hålla avstånd till okända vuxna som säger någonting oväntat och märkligt.

Fortfarande på fri fot

– Man vill inte att barnen ska gå runt och känna sig livrädda, men någonstans måste man förbereda dem för hur verkligheten ser ut. Det finns personer som har onda avsikter.

Mannen är fortfarande på fri fot – men även om polisen får tag på honom så känner pappan en frustration över vad som sen händer.

– Har han gjort tillräckligt mycket för att man kan sätta dit honom?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.