Eivind Almqvist som står vid tunnelbanan följer debatten och menar att det var på tiden att politikerna har vaknat till. Foto: SVT

Alliansen på Husbybesök – så tycker Husbybor

Uppdaterad
Publicerad

Idag besökte Alliansens partiledare Husby centrum, där de presenterade ett gemensamt förslag kring trygghet i utsatta områden.

Husbybor som SVT Nyheter Stockholm pratat med är skeptiska.

Förslagen som Alliansen framförde under besöket i Husby centrum i dag, handlar i det stora hela om större polisinsatser.

Husbybor som vi träffade var skeptiska till de föreslagna satsningarna, och menar att politiker istället bör satsa på utbildning, integration och bättre förutsättningar till arbete.

”Varför stigmatisera?”

Sven Einarsson som jobbar i Husby försöker ställa en fråga efter presskonferensen men viftas bort av pressekreterarna.

Vad är det du ville fråga Alliansen?

– Varför kommer de till Husby? Ska man ytterligare stigmatisera Husby? Här är det inte värre än på andra ställen, det är problem överallt, det är större kriminalitet på Stureplan, varför ställer de sig inte under svampen och pratar? Man tittar på en liten del av problemet kriminalitet, men unga vuxna behöver jobb och utbildning istället för poliser, titta på det, säger Sven Einarsson.

”Borde agerat tidigare”

– Det är bra att de vill satsa flera 100 miljoner, men de vet inte hur de ska satsa, på vem de ska satsa, vad de ska satsa, för att politiker vet egentligen inte ens var problemet ligger. De tror att det handlar om ett gäng kriminella och nu vill de tillsätta fler poliser för att lösa detta. Om politikerna är gröna, röda, gula, blå, det spelar ingen roll, de måste veta hur de ska lösa problemen, annars är de inga bra ledare som inte ser problemet, säger Behzad Roodechi.

Eivind Almqvist som står vid tunnelbanan följer debatten och menar att det var på tiden att politikerna har vaknat till.

– De borde ha gjort något för tre år sedan, när det var Husby-kravallerna. Det var det värsta jag har varit med om. De skulle ha tagit tag i saken direkt och inte väntat, polisen gjorde ingenting.

”Rena rama teatern”

En bit bort står ett par unga killar och ser på. De följer debatten på avstånd, omringade av polisen så att de inte störa presskonferensen, som till stor del handlar om arbetslösa ungdomar.

Vad tycker ni om att Alliansen är här? Jag antar att det är er de pratar om?

– Det här är rena rama teatern, först kommer de när det är folktomt, jag vill bjuda in de på en eftermiddag när folket finns här så de kan se verkligheten, säger en av killarna.

Fortfarande arbetslös

– Ungdomar idag behöver vägledning, stöd och jobb. Vi står inte här för att det är roligt, vi vill också ha ett bra liv. Jag har gått arbetslös i flera månader nu, det finns inga jobb för oss. Jag har varit kriminell men när jag kommer ut ur fängelset så vill ingen anställa en tidigare tjuv, hur mycket jag än vill förändra min framtid så går det inte. Jag är fortfarande arbetslös.

– Satsa pengarna istället på arbetsmöjligheter, stöd efter kriminaliteten. De måste inse grundproblemet istället för att skicka fler poliser. Ge mig ett jobb så blir jag nöjd, mer än så krävs det inte. Satsa era hundratals miljoner på det istället, säger den andra killen.

Här är förslagen

Satsningar för drygt två miljarder fram till 2020.

Av det ska 1,7 miljarder gå till minst 2000 fler poliser

100 miljoner per år till fler civilanställda i polisen.

Skärpt straff för ”angrepp på väsentliga samhällsfunktioner och hindrande av utryckning”

Våld mot tjänsteman bör vara ett eget brott som ger minst sex månaders fängelse.

En ny brottsrubricering bör införas – våld mot alarmeringspersonal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.