Föräldrar kritiska mot stressiga luncher

Uppdaterad
Publicerad

Många som sett och läst ABC:s reportage om skolmaten har hört av sig med egna berättelser.

Här är ett litet urval av de kommentarer vi har fått in via mejl. Ett flertal kommentarer finns också i den första artikeln, om de tidiga och korta lunchrasterna.

Tyvärr har vår son på 8 år också bara 20 minuter på sig i matsalen, där de ska stå i kö för att ta maten, gå och ta en plats vid bordet, hämta dricka, hämta sallad och sedan äta. Är barnen mer hungriga ska de hinna hämta mera mat. Det hinner vår son aldrig göra. Han är alltid mycket hungrig och trött när vi hämtar honom.

Skolmaten i Stockholm

Elisabeth

Bra att ni tar upp detta! Upplever tidig lunch som ett problem då vårt barn blir hungrigt på eftermiddagen, då lunchen är kl 10.30. Detta leder till att vi föräldrar måste packa matlådor till våra barn som de får fördela under dagen.

Micke

Vår son går i första klass och äter lunch kl 10.20, mellanmålet äter han strax efter kl 14.00, vilket innebär att vår middag hemma ej bör serveras senare än 17.30. Jag jobbar 80 procent för att fixa denna ekvation och jag tror ej att jag är ensam om att ha gått ner i arbetstid. Vi har självklart protesterat på föräldramöten m.m. men möter ingen handlingskraft eller vilja att förbättra situationen.

Emilie

”Hinner ofta inte äta färdigt”

Barnen har 20 minuter på sig att äta. Min dotter äter ganska sakta och hinner ofta inte äta färdigt. Hon är numera jättehungrig när jag hämtar henne vid fyratiden. Detta känns verkligen inte bra. Är det så här vi ska bygga upp bra och sunda matvanor för våra barn? Jag är orolig att hon inte får i sig den näring hon behöver under dagen.

Karin

Det ni tar upp stämmer väldigt bra – alttför tidiga luncher och alltför stressigt/kort tid för att hinna äta. Inte undra på att ungarna är hungriga på eftermiddagen, våra barn etferfrågar fler smörgåsar att ta med till skolan – vår sjuåring tar nu med två smörgåsar och en frukt varje dag hemifrån.

Tomas

Hur ska barn med ”ätproblem” klara av att få i sig något på 20 minuter? Barn behöver lugn och ro i en stressfri miljö för att äta sin lunch. Barn är sköra och det här stressandet kring skollunchen kan skapa ätproblem hos born och att de inte får i sig näringen på rätt sätt.

Maria

”Maten ransoneras”

Har en son på 16 som går fotbollsprofil i skolan, vilket innebär 2-4 extra timmar i veckan utöver den vanliga skoltiden. Lunch har de vid 10.30 i ca 25 minuter. Har skoldagar 8.15-16.15. Med den korta mattiden då är det tur att maten ransoneras, dvs 2 normala vårrullar, 5 köttbullar osv. Och så har lärarna, stackars dem mage att klaga på att eleverna nästan somnar på dagarna...

Monica

Jag hade som liten skollunch ibland 11.20 ibland 10.40. Jag har inga dåliga upplevelser från det, då jag ofta åt frukost 06.30. Jag ser att det är mycket bättre att elever äter innan klockan 11.00 än t.ex. kl 12.00 Då är ju barnejn vrålhungriga, och tappar koncentrationen.

Karin

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolmaten i Stockholm

Mer i ämnet