Skollunch kan riskera barnens hälsa

Uppdaterad
Publicerad

Efter ABC:s inslag om tidiga och stressiga luncher i skolan är det många som har reagerat och hört av sig. Nu menar forskare att stressiga skolluncher kan innebära hälsorisker.

I e-posten som kommit till redaktionen finns berättelser om barn som är stressade, trötta, har magproblem och inte hinner äta upp sin lunch.

På bara några dagar har mejlen strömmat in, och en av dem som hört av sig är Janne Österwall som är pappa till 14-årige Gabriel.

Skolmaten i Stockholm

– Jag skulle inte köpa det här om det var mitt jobb det handlade om. Tjejerna och killarna blir stressade, och så ledsnar de och går till Seven eleven eller Pressbyrån istället.

ABC: Varför går ni och köper mat?

– Vi kommer inte in i matsalen. Det är för långa köer. Om vi går och handlar på en kiosk istället så är det ibland köer när vi kommer tillbaka också. Om vi inte kommer in, och inte har handlat något så får man gå hungrig tills man kommer hem, säger Gabriel Österwall.

Risk för hjärt- och kärlsjukdomar

Nu menar forskare på Karolinska institutet att en stressig skollunch för barn rent av kan vara en hälsorisk.

– Våra vanor grundläggs tidigt. Blir man stressad som liten är det risk att man tar med sig de vanorna, och det kan vara negativt för framtidens hälsa. Vi har sett att stressade barn har en påverkan på kärlfunktionen,  vilket i sin tur är kopplad till hjärt- och kärlsjukdomar, säger Walter Osika, som är föreståndare för Centrum för social hållbarhet på Karolinska institutet.

Upplever inget problem

Men trots att vi på bara ett par dagar har fått in väldigt många berättelser om barn på skolor runt om i Stockholm som tvingas äta lunch på mindre än tjugo minuter, har Stockholms stads skolborgarråd inte märkt av något problem alls.

– Vi har sagt att 20 minuter är den rekommenderade tiden man ska sitta och äta i Stockholms stads skolor, säger Lotta Edholm (FP).

Men så är det inte.

– Sådana rekommendationer finns i utbildningsnämndens plan. Det ska skolorna följa.

Följer skolorna de rekommendationerna?

– Det hoppas jag naturligtvis, och jag har inte fått in några klagomål på att det inte skulle vara så, säger hon.

– Det finns ingen ansvarig som tar emot våra klagomål. Det finns 200 mejladresser. Vart ska man vända sig? undrar Janne Österwall.

– Ju mer vi gör rätt från början slipper barnen komma in i våra stressbeteenden. Jag vill ju att det ska förändras tidigare. Lunchen skulle vara ett bra tillfälle att få in mer lugn, återhämntning och reflektion, säger Walter Osika.

Hur är det i din skola?

Hur är luncherna i din/dina barns skola? Finns det tid att äta i lugn och ro? Och hur är själva maten? det här är del 3 i ABC:s serie om skolmaten i Stockholm, och vi vill gära höra era berättelser.

Hör av dig till oss på något av dessa sätt:

  • Mejla vår reporter malin.benett@svt.se.
  • Använd hashtag #skolmat i sociala medier.
  • Eller använd kommentarsfältet under artikeln!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolmaten i Stockholm

Mer i ämnet