Utbredda problem med skolluncherna

Uppdaterad
Publicerad

I många skolor serveras skollunchen redan klockan elva och barnen har mindre än 25 minuter på sig att äta. Maten når sällan upp till Livsmedelsverkets näringsrekommendationer, till exempel råder brist på D-vitamin.

ABC rapporterade i höstas om hur korta luncher stressar elever i Stockholms skolor. Nu kommer en rapport från Sveriges kommuner och landsting tillsammans med Stockholms läns landsting, som visar på problem i samband med skollunchen.

En dryg tiondel av landets grundskolor, 560 stycken, ingår i undersökningen.

Skolmaten i Stockholm

Enligt rapporten uppfyller endast en av tre (36 procent) av skolorna kriterierna för vitamin D och en av fem (21 procent) för fettkvalitet.

Just ljudnivån ses också som ett problem vid 41 procent av skolorna. I rapporten sammanfattas problemen: ”I kategorin service och pedagogik krävs fortsatt arbete så att skollunchen blir en mindre stressig stund på dagen för eleverna.

Elevernas synpunkter på måltiden borde också regelbundet undersökas och tas hänsyn till”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolmaten i Stockholm

Mer i ämnet