Foto: Scanpix.

Sexfällan spårade ur – fem åtalas efter mord

Uppdaterad
Publicerad

Genom en dejtingsajt stämde flickorna träff med män för att lura dem på pengar. Den här gången gick någonting fel och ett bråk slutade med att mannen höggs ihjäl. Idag åtalas fem personer i ”dejtingligan”.

Det var den femte september som ett bråk urartade och en 32-årig man höggs ihjäl.

Det var inte första gången som tonårsflickorna tänkt  lura en ”gubbe” att köpa sexuella tjänster. Men istället för sexuella tjänster dök flickornas kumpaner upp för att under knivhot råna männen.

Misstänkt mord i Solna

Den här gången gick någonting fel

Enligt åtalet ska flickornas kumpaner, en 25-åring och en 26-åring, slagit och sparkat på offrets huvud. Offret fick ta emot ett stort antal knivhugg i benen, armarna, händerna och kroppen. När offret låg på marken tog en av flickorna 5 000 kronor ur hans ficka.

Därefter delades pengarna upp mellan de fem personerna som nu står åtalade.

– Det är som vi hela tiden har sagt. Min klient blev vittne till ett mord, säger Hanna Lindblom, den 16-åriga flickans advokat

SVT: Men hur förklarar hon att hon varit med vid samtliga tre tillfällen?

– Det förnekar hon inte men hon menar att det var en destruktiv period i hennes liv. Det är inte en sextonårings uppgift att förklara det utan det är upp till oss vuxna att förklara, säger Hanna Lindblom.

25-åringen nekar till mord.

– Min klient nekar till att han är skyldig. Han har hela tiden hävdat att det är en av de andra åtalade som utfört mordet och det kommer vi fortsätta hävda, säger den mordåtalade 25-åringens advokat, Martin Cullberg.

Inte första gången

Men enligt åtalet var det alltså inte första gången som flickorna lurade män på pengar med löfte om sexuella tjänster. Därför åtalas flickorna, 25-åringen och 26-åringen för ytterligare två rån.

Dagen innan mordet ska ett liknande rån ha skett på samma plats. De fyra huvudåtalade var de samma och de avtvingade den mannen ett bankkort, koden till kortet, ett SL-kort och en mobiltelefon.

Även den mannen misshandlades. Han blev slagen i huvudet, i ansiktet, dragen i håret, sparkad, knuffad och släpad på marken. Han ska även ha utsatts för dödshot, uttalade bland annat av 18-åringen. Händelsen rubriceras av åklagaren som rån.

En femte person åtalas

Ytterligare några dagar innan mordet, på samma plats, användes en kniv för att hota ett ditlurat offer. Även den mannen blev misshandlad och rånad. Eftersom ett livsfarligt vapen användes rubricerar åklagaren det brottet som grovt rån.

En femte person som var med, en 29-årig man, åtalas enbart för medhjälp till grovt rån.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Solna

Mer i ämnet