18 års fängelse för mord efter rånfälla

Uppdaterad
Publicerad

32-åringen försökte köpa sex, men blev i stället rånad – och sedan mördad. En av de två åtalade männen döms i dag för mord till 18 års fängelse.

I dag meddelade Solna tingsrätt dom i det uppmärksammade målet mot de två tonårstjejer och deras manliga kumpaner som via nätet lockade män i en rånfälla.

En av de två åtalade männen i tjugoårsåldern döms alltså till 18 års fängelse för mord. Den andre mannen frias från mord men döms för bland annat grovt rån, till fängelse i fem år och sex månader.

Misstänkt mord i Solna

De två tonåriga flickorna döms för bland annat rån till fängelse i ett år och sex månader, respektive ungdomsvård för den yngsta.

En tredje man som åtalats för medhjälp till grovt rån frias helt.

– När det gäller mannen som dömts till mord var det i enighet med vad vi yrkade. Men när det gäller den andra mannen som var åtalad för mord så har tingsrätten gjort en annan bedömning än vad vi tyckt då, säger åklagare Jenny Clemedtson till SVT.

Försörjde sig på att lura män

Enligt tingsrätten försörjde sig tonårstjejerna hösten 2013 på att lura män på pengar.

”De stämde träff med män som ville köpa sex av dem, tog förskottsbetalt och hittade sedan på en ursäkt att lämna männen utan att sexköpen fullbordades”, skriver Solna tingsrätt i ett pressmeddelande.

Mordet inträffade den femte september. Liksom vid tidigare rån hade flickorna via nätet stämt träff vid Järva krog i Solna och promenerade med offret, en 32-årig man, till ett skogsområde där deras manliga kumpaner väntade.

”Handgemäng uppstod mellan de tre männen och under bråket har en av flickorna tagit 5.500 kr i kontanter från offret”, skriver tingsrätten.

Knivhöggs 18 gånger

Männen nekar till att ha knivhuggit offret, men medger att de deltog i ett slagsmål med mannen, och att de rånade honom.

Trots männens nekanden anser rätten att det är bevisat att en av dem har dödat offret genom att hugga honom 18 gånger med en kniv.

– Det som är det absolut otäckaste är hur kniven använts, att den använts så många gånger. Det är ett övervåld som använts, säger Jenny Clemedtson.

En av de två flickorna har förnekat brott, medan den andra erkände.

Flickorna var bästa vänner

Av domen framgår att 16-åringen och 18-åringen var bästa vänner. För att få pengar till droger hade de vid tidigare tillfällen stämt träff med män på platser med mycket folk under förespegling att männen skulle få köpa sex. De krävde förskottsbetalning och så fort de fått pengarna lämnade de männen.

Varför tjejerna sedan började att lura ut män i skogen utanför Järva krog framgår inte av utredningen, bara att de blev vänner med de två nu dömda männen, 25 och 26 år gamla, att de umgicks tätt och att de tog droger tillsammans, mest cannabis.

Skadestånd på 118.000

”Tingsrätten har beslutat att den morddömde ska betala skadestånd till offrets efterlevande med 118.059 kronor”, skriver rätten.

Enligt åklagaren Jenny Clemedtson handlar brotten om pengar och inget annat.

SVT: Kommer du att överklaga?

– Jag måste läsa igenom domen ordentligt innan jag kan ta ställning om ett eventuellt överklagande, säger Jenny Clemedtson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Solna

Mer i ämnet