Bilisterna på E4 visade mycket lite hänsyn. Foto: SVT

Bilister gapade och skrek på räddningspersonal

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagsförmiddagen skedde en trafikolycka på E4 i höjd med Rotebro. Flera personer skadades men bilisterna som fick vänta i bilkö hade dåligt tålamod och klankade ner på de som arbetade med olycksarbetet.

Totalt skadades fem personer i olyckan som orsakades av att en bil körde in i Trafikverkets fordon. Samtidigt som räddningsarbetet pågick visades mycket liten respekt gentemot de som försökte göra vägen körbar.

– Det är ju obehagligt för de som varit inblandade i olyckan. Folk trängde sig och skulle fram till olycksplatsen till varje pris, säger Albin Näverberg på Stockholmspolisen.

Bärgare fick långfingret av busschaufför

Bilister ska ha gått ur bilarna och fotograferat olyckan vilket inte är ovanligt vid händelser likt dagens. En av de personer som var mitt uppe i räddningsarbetet när bilisterna blev för närgångna och skrikiga var bärgaren Johnny Karlsson.

– Vi vet ju att det är så här och det har blivit värre de senaste åren. Bilister håller höga hastigheter och de anser att vi är i vägen. Det värsta jag varit med om är en busschaufför som åkte förbi i hög hastighet och gav oss långfingret, säger han.

Växande arbetsmiljöproblem

En konsekvens av att bilister visar allt mindre hänsyn är att bärgare varit tvungna att spärra av en större del av vägarna vid olyckor. Samtidigt som det är ett växande arbetsmiljöproblem för räddningspersonal och bärgare kan Johnny Karlsson förstå att folk blir frustrerade.

– Jag förstår att det blir stressigt och irriterat på vägarna men om man ska ge sig ut på vägarna måste man räkna med att det kan bli köer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.