Det kan framöver komma att ta längre tid tills räddningstjänsten kommer på plats.

Deltidsbrandmän säger upp sig

Uppdaterad
Publicerad

Mer än 90 procent av deltidsbrandmännen i Sigtuna, Upplands-Bro och Knivsta lämnade under onsdagskvällen in sina uppsägningar. Uppsägningarna är en protest mot försämrade villkor i det nya kollektivavtalet.

– Jag hade stora förväntningar på att det skulle bli ett bra, modernt, flexibelt avtal och det är precis tvärtom nu. Vi känner att vi inte kan vara kvar under de här premisserna, säger Carl Miemois, brandman och styrkeledare vid Brandkåren Attunda.

Lägre ersättning

I slutet av november tecknades ett nytt kollektivavtal för deltidsbrandmännen, ett avtal som ska börja gälla i maj. Avtalet innebär flera försämrade villkor jämfört med tidigare. Bland annat tas OB-tillägg och bilersättning bort, och tillägget för beredskap under semestern sänks. Enligt brandmännen förväntas ersättningen sammanlagt bli 25 procent lägre än tidigare.

Deltidsbrandmän säger upp sig

Det har fått 67 av 72 deltidsbrandmän i Sigtuna, Upplands-Bro och Knivsta att säga upp sig, skriver deltidsbrandmännen i ett pressmeddelande. Samtidigt hoppas man komma överens med arbetsgivaren innan det nya avtalet träder i kraft så att uppsägningarna ska behöva bli verklighet.

– Vi vill inte lämna, vi vill göra den här insatsen. Men jag tror inte att det är många som vill göra det för 25 procent lägre lön, säger Carl Miemois.

Parterna möttes

Arbetsgivaren brandkåren Attunda har under hela dagen suttit i möte med de fackliga företrädarna för att försöka hitta en omedelbar lösning. I ett skriftligt meddelande till SVT Nyheter skriver förbundsdirektören Ida Texéll att brandkåren Attunda självklart vill behålla sin beredskapspersonal och hoppas kunna hitta en gemensam lösning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Deltidsbrandmän säger upp sig

Mer i ämnet