Mikael Silverhult är lokalt ombud för deltidsbrandmännen i Heby. Foto: TT/Göran Malmqvist, SVT

Nu avgörs brandmännens framtid i Heby

Uppdaterad
Publicerad

Det har stormat länge bland länets deltidsbrandmän. Missnöje har lett till massuppsägningar. Nu avgörs framtiden i Heby, där 13 av 15 sagt upp sig.

Som SVT Nyheter Uppsala tidigare rapporterat har missnöjet bland landets deltidsbrandmän pyrt länge. På flera håll runt om i länet har flera av dem sagt upp sig i protest mot det nya kollektivavtalet som börjar gälla i maj.

I det nya kollektivavtalet, som brandmännens fackförbund (Vision, Kommunal och Brandmännens riksförbund) skrivit under, så har OB-tillägget och biltillägget tagits bort, semesterersättningen har förändrats och motsvarande värden har omfördelats och bakats in i den totala ersättningen.

Deltidsbrandmän säger upp sig

Läs mer: Brandmän i Heby säger upp sig

I Sigtuna, Upplands-Bro och Knivsta sade 67 av 72 deltidsbrandmän upp sig i protest. Men sedan dess har man där lyckats lösa situationen.

13 av 15 har sagt upp sig

I Heby är fortsatt 13 av 15 uppsagda. Nu hoppas man på att det förslag som kommunen kommit med, efter uppsägningarna, ska leda till att medlemmarna även där kommer tillbaka till sina tjänster.

Läs mer: Brandmännen kommer tillbaka i Knivsta

– Förslaget som kommit in kompenserar upp för OB-bortfall. Det är baserat på en jämförelse med tidigare års larm. Sedan har man också försökt sprida kompetensen på de olika stationerna. Men jag vill inte säga för mycket innan medlemmarna själva har tagit ställning i frågan, säger det lokala ombudet Mikael Silverhult.

På onsdag nästa vecka väntas man ta beslut om framtiden. Godtas förslaget kommer samtliga att dra tillbaka sina uppsägningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Deltidsbrandmän säger upp sig

Mer i ämnet