Mikael Silverhult räknar med att minst hälften av deltidsbrandmännen kommer att skicka in sina uppsägningar igen. Foto: TT/SVT

Deltidsbrandmän i Heby tar tillbaka uppsägningar

Publicerad

Totalt 30 deltidsbrandmän i Heby, Östervåla och Sala sade upp sig i protest mot ett nytt avtal från SKL. Nu har 28 kommit tillbaka – tillfälligt.

– I bästa fall säger bara hälften upp sig när vi summerar, säger Mikael Silverhult, en av brandmännen.

Det har, som vi tidigare rapporterat, stormat rejält kring deltidsbrandmännen i Heby och Sala. I protest mot ett nytt avtal som Sveriges kommuner och landsting, SKL, presenterat sade 13 deltidsbrandmän i Heby upp sig. Ytterligare 13 i Östervåla och två i Sala gick samma väg.

Avtalet höjer dagersättningen, men tar bort både OB-tillägg och reseersättning och sänker semesterersättningen rejält. Enligt brandmännen själva skulle det sänka deras löner med cirka 3.000 kronor om året, baserat på tidigare års utryckningar.

Deltidsbrandmän säger upp sig

I går tog samtliga 30 i distriktet ställning till ett nytt bud från kommunerna där tilläggen fortfarande tas bort men där ersättningen höjs för att kompensera lönerna så att det i princip blir plus minus noll mot det tidigare avtalet.

– De två i Sala godtog inte det och lät sina uppsägningar stå. De övriga tog tillbaka uppsägningarna men jag räknar med att minst hälften kommer att skicka in dem igen. Men att de ändrar skäl från att det beror på avtalet till personliga skäl, säger Mikael Silverhult, lokalt ombud i Heby.

Nästa vecka tros alla ha fattat sina beslut. Först då vet vi hur brandförsvaret kommer att se ut i Heby på sikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Deltidsbrandmän säger upp sig

Mer i ämnet