17-åringen som greps ingår i ett gäng av unga kriminella. Foto: TT/SVT Grafik

Gripande av minderårig föranledde upploppet

Uppdaterad
Publicerad

Polisen omhändertog en 17-årig pojke i måndags kväll i Rinkeby. Han var efterlyst efter att han rymt från ett ungdomshem.

– Killen har varit eftersökt i omgångar och är extremt aktiv i kriminella kretsar, säger en polis som vill vara anonym till SVT Nyheter Stockholm.

Bilden börjar nu klarna kring vad som hände i Rinkeby i måndags kväll. Enligt flera poliskällor, som vill vara anonyma, omhändertog polisen en 17-årig pojke som varit efterlyst, efter att han avvikit från ett ungdomsboende. 17-åringen är från området och är grovt kriminell. Så här berättar en polis om kvällen.

– Polisen kontrollerade två personer som hade narkotika på sig vid tunnelbanan. I samband med detta kastades någon sten. Av en slump träffar polisen på en annan person som var efterlyst och man omhändertog den pojken. När man är på väg tillbaka till polisbilen fick poliserna ett massivt stenregn på sig. Ungdomar från området som är vän med pojken försökte stoppa polisen. En polis kände sig så pressad att han avfyrade sitt vapen mot ungdomarna.  

Upploppet i Rinkeby

Läs mer: Butiksinnehavaren: Var var polisen?

”Gänget vill undvika omvärlden”

Varför kastas det sten mot polisen?

– Ingripanden leder ibland till att folk försöker störa. Det är vanligt att kriminella ungdomar försöker stoppa polisingrepp.

Enligt en annan polis är 17-åringen känd i området. Han ingår i ett gäng där många av ungdomarna är kriminella. Han är ingen tydlig ledare, men många har respekt för honom.

– Det är mycket vanligt att unga kriminella hindrar polisen från att göra sitt jobb. Det är alltid riskabelt för polisen, att som ensampatrull, gripa personer i Rinkeby och Tensta. Det här är ett gäng killar som inte vill ha något med omvärlden att göra, säger hen.

Läs mer: Expert på gängkriminalitet: Polisen attackerades varje vecka

Började begå brott från 10-årsålder

Trots 17-åringens ringa ålder har han en gediget brottsregister. Han dömdes som 15-åring till ungdomsvård för två fall av grov misshandel, grov stöld, rån, anstiftan av rån och anstiftan av grov stöld. Redan då var han omhändertagen enligt LVU, vård enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga. Enligt förvaltningsrätten fanns en påtaglig risk att pojkens hälsa och utveckling allvarligt skadades genom brister i omsorgen och socialt nedbrytande beteende.

Enligt domstolen har fadern varit frånvarande i större delen av pojkens uppväxt och modern brustit i att sätta gränser mot pojken.

I LVU-domen står det att den första polisanmälan gjordes mot honom när han var tio år gammal och att anmälningarna sedan fortsatt. Under åren mellan tio och femton års ålder var han misstänkt för elva fall av våldsbrott. Enligt polisen är det inte ovanligt att unga i utsatta områden börjar med kriminalitet i tidig ålder.

– Många unga i de här områdena börjar med brott från 12-13 årsålder. När det gäller unga kan man begå ganska grova brott och ändå komma ut relativt fort på grund av de låga straffskalorna, säger en av poliserna.

Direktiv om att inte prata med media

Enligt flera poliser har det gått ut ett muntligt direktiv om att alla frågor kring den här händelsen ska hänvisas till mediacenter. En polis berättar att han fick direkt direktiv av sina chefer att inte prata med media. Många poliser är upprörda över detta och man har tolkat budskapet som att locket är på.

– Går man ut och snackar om detta med media är man bränd. Bara kolla vad som hände med polischefen i Västmanland. Ingen vanlig polis vågar prata öppet med media, säger en annan polis som också är upprörd över detta.

Läs mer: Upploppen i Rinkeby toppade USA-nyheter

Polisen tillbakavisar kritiken om munkavel

Lars Byström är den person från Stockholmspolisen som håller kontakten med media kring upploppen i Rinkeby. Han har förstått att det uppstått missförstånd och hävdar att det inte varit meningen att på något sätt förbjuda poliser att tala med pressen.

– Vi belägger aldrig någon med någon form av munkavle. Var och en får tycka och tänka vad de vill och säga vad han eller hon känner för, säger han.

Han menar vidare att det förekommer en viss form av koordinering av mediekontakter i samband med större händelser som den i Rinkeby under måndagskvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upploppet i Rinkeby

Mer i ämnet