Översvämningskaos i Örnsberg

Uppdaterad
Publicerad

Flera översvämningar har på kort tid drabbat Örnsberg i sydvästra Stockholm. Vattenbrunnarna har inte klarat av att ta emot så mycket regn som har fallit.

Första översvämningen kom 2011 och problemen har fortsatt. I söndags var tredje översvämningen på bara några månader.

– Allt vatten som finns här uppe, när det regnar tar det vägen ner i brunnarna säger gatukontoret. Men det gör det inte, det fortsätter att hoppa glatt över brunnarna och fortsätter ned hit. Så här är det våldsamma sjöar helt enkelt. Och sedan enklaste vägen ned i vårt garage, säger Tommy Gullberg ordförande i bostadsrättsföreningen Kungsörnen i Örnsberg.

Översvämningarna 2014

Måste byta ledningar

Det är framförallt två vattenbrunnar som ska leda bort regnet, men de klarar inte att ta emot allt vatten. Det är trafikkontoret som har hand om brunnarna, men trots att de känner till problemen har de inte löst dem.

– Det första vi gör är naturligtvis att se till att gatubrunnarna fungerar. Är det så att ledningarna längs ned i brunnen inte är tillräckligt stora för att ta emot vattnet, då måste man byta ledningar och det är en fråga för Stockholm Vatten och dem samarbetar vi nu med, säger Mats Freij, pressansvarig på trafikkontoret till ABC.

– Är det så att man måste behöva göra någonting åt gatan, vissa ombyggnader så får vi titta på det också. Men jag kan inte svara exakt vad de här lösningarna kommer att innebära.

Tar saken i egna händer

Medan de boende väntar på en mer permanent lösning tar de så länge saken i egna händer.  

– Vi plockar bort brunnslocken, då är det fritt fram. Vi har spett och massa engagemang klara, dessutom har vi tryckta anvisningar för hur vi ska agera när det här kommer till stånd, säger Tommy Gullberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningarna 2014

Mer i ämnet