”Vattnet forsade in i lägenheten”

Uppdaterad
Publicerad

Skyfallet som drog in över östkusten i söndags förstörde flera fastigheter. Bland annat ett flerfamiljshus i Huddinge. Så sent som förra månaden höll samma fastighet på att brinna ner.

Det luktar fukt och är fortfarande blött på flera ställen i den nästan nyrenoverade lägenheten. Nu måste tak, golv och väggar bytas ut på grund av allt regn som rann in efter söndagens oväder.

– När jag kom in här stod det vatten i hallen och över hela golvet. Det pyste upp vatten och forsade upp ur golvet, säger Jan Johansen som bor i fastigheten.

Översvämningarna 2014

Anledningen till att allt regn kom in i trevåningshuset i Huddinge är att taket var helt öppet. För en månad sedan drabbades nämligen fastigheten av en kraftig brand.

Försäkringsbolaget medger brister

Att täcka över taket med presenningar tog över fyra veckor och nu har skadorna blivit ännu värre än efter branden.

– Vi försöker hjälpa våra kunder så mycket som möjligt. I det här fallet har vi brustit i vår kommunikation till en av våra underleverantörer. Det här har orsakat en vattenskada då taket inte var provisoriskt täckt. Och det ber vi så hemskt mycket om ursäkt för, säger Anna Elliot Frick som är skadechef på Folksam Företag.

Handläggningstider försvårar

Att det tar så här lång tid att täcka över en brandskadad fastighet är enligt Folksam inte helt ovanligt.

Först tar det runt 10 dagar att få tillstånd av kommunens fastighetsnämnd för att riva de brända delar på huset. Därefter tar rivningsarbetet ytterligare två veckor. Först efter det kan de provisoriska skyddet över taket läggas på. Detta kunde ske under måndagen men då var det för sent.

Ett år innan de kan flytta hem

De boende i huset i Huddinge kommer nu få vänta i upp till ett år innan det är möjligt att flytta tillbaka.

– Det är alldeles ofattbart. Jag har aldrig varit med om något sådant här tidigare. Här bodde vi nyss, där stod tv:n och soffan. Nu är allting förstört, berättar Jan Johansen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningarna 2014

Mer i ämnet