Folkoperan stängd hela hösten

Uppdaterad
Publicerad

Fuktskadorna som drabbat Folkoperan är värre än vad man först befarat. Föreställningar tvingas nu flyttas och om inte försäkringsbolaget betalar renoveringen kan teatern tvingas gå i konkurs.

Söndagen den 27 juli drabbades Stockholm hårt av oväder och skyfall. En av byggnaderna som drabbades av vattenmassorna var Folkoperan på Hornsgatan. Som SVT tidigare rapporterat tvingades sommarens enda föreställning ställas in och flyttas till Alby. Lokalen var för farlig att vistas i eftersom en del av taket lossnat och man inte visste hur allvarligt skadat resterande tak var. Man prognostiserade dock att kunna öppna den 17 september igen.

Värre än befarat

Nu visar det sig att fuktskadorna är värre än vad man först befarade. Inga föreställningar kommer att kunna genomföras på Folkoperan under hösten.

Översvämningarna 2014

– Det har kommit fler översvämningar och det är tråkigt att nu meddela att höstens föreställningar är flyttade. Taket är värst drabbat och vi ska nu jobba vidare med att torka ut lokalerna för att se vilka åtgärder som måste göras, säger Folkoperans vd Pia Kronqvist.

La Traviata som skulle haft premiär i september skjuts upp till hösten 2015. Carmina Burana som skulle haft premiär i oktober flyttas till Globen.

Folkoperan kan gå i konkurs

Fläktar ser till att taket torkar men vad som händer sen är fortfarande osäkert. För att Folkoperan ska kunna fortsätta att bedriva verksamhet i lokalen krävs att försäkringsbolaget tar de största kostnaderna.

– Just nu är det klart att man är orolig. Förhandlingarna med försäkringsbolaget ser lovande ut men får vi inte renoveringen betald blir det tufft, säger Pia Kronqvist.

Kan det bli så att ni går i konkurs?

– Ja, det finns en risk.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningarna 2014

Mer i ämnet