Fortsatt trafik för Blå Tåget

Publicerad

Blå Tåget får tills vidare fortsätta köra – trots Transportstyrelsens beslut att återkalla ägarföretagets säkerhetsintyg. Förvaltningsrätten i Falun har på nytt tillfälligt hävt beslutet att stoppa trafiken.

I sitt beslut om att låta Skandinaviska Jernbanor fortsätta trafiken skriver rätten bland annat att man ”i och för sig ser de angivna bristerna som allvarliga” men också att det i det korta perspektivet ”inte finns någon omedelbar risk för oönskade händelser”.

– Trafiken får möjlighet att fortsätta till dess att målet är slutligt avgjort. Vi ska nu skaffa oss ett fullständigt sakunderlag, säger Anders Lidman, vid förvaltningsrätten till TT.

Blå tåget

Transportstyrelsens beslut att stoppa trafiken från och med den 5 juli grundades bland annat på att man vid en revision funnit brister i kontrollen av personalens kompetens, utbildning och hälsa. Dagen därpå hävde förvaltningsrätten tillfälligt beslutet. Nu har rätten på nytt slagit fast att Transportstyrelsen beslut tills vidare inte ska gälla.

– Vi ser väldigt positivt på förvaltningsrättens beslut. Vi tänker också begära att Transportstyrelsen ska göra en ny revision, säger Peter Schmidt, styrelseordförande i Svenska Jernbanor.

Transportstyrelsen har ännu inte beslutat om man ska överklaga förvaltningsrättens beslut.

Blå Tåget

Trafikerar flera dagar i veckan sträckan Stockholm-Alingsås-Skövde-Hallsberg-Stockholm-Uppsala. Resenärerna färdas i 60-talsvagnar. Ombord finns bland annat restaurangvagn med bordsservering samt pianobar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Blå tåget

Mer i ämnet