Foto: Svenska Jernbanor

Omedelbart stopp för Blå tåget

Uppdaterad
Publicerad

All järnvägstrafik med Blå tåget ställs in med omedelbar verkan. Transportstyrelsens beslut att återkalla säkerhetsintyget för Skandinaviska Jernbanor står fast också efter bolagets överklagande och begäran om inhibition.

Transportstyrelsen har bland annat kritiserat bristande kontroll av personalens utbildning, kompetens och hälsa.

Ärendet behandlas nu hos Förvaltningsrätten. Där har man dock inte hunnit fatta något beslut.

Blå tåget

– Vi fick in överklagandet i dag, och vi har en handläggare som jobbar på högvarv med det just nu. Det jag kan säga är att det är väldigt komplex materia, säger domaren i målet, Anders Lidman.

Inga tåg på torsdag

Förhoppningsvis kan ett preliminärt besked från förvaltningsrätten komma under onsdagen. Nästa tåg som Blå tåget planerat att köra har avgångstid på torsdag. Som det ser ut nu kommer detta tåg inte att köras.

– Vi har inte funnit någon anledning att ändra oss på någon punkt med anledning av bolagets överklagande. Vårt grundbeslut står fast, säger Emma Bengtsson, tillförordnad chef för sektionen järnvägsföretag vid Transportstyrelsen.

Trafiken med Blå tåget och Gröna tåget stoppas omgående och bolaget betalar nu tillbaka pengar till kunder som bokat biljetter.

Besvikelse från Svenska Jernbanor

– Vi är självklart besvikna. Jag har inga exakta siffror på vad det kostar oss men det är helt klart kännbart. Det är ju den här säsongen som resandet är som störst, säger Peter Schmidt, ordförande i styrelsen för Svenska Jernbanor.

I sitt överklagande tillbakavisar bolaget den kritik som Transportstyrelsen riktat mot bland annat den bristande kontrollen av personalens utbildning, kompetens och hälsa. Bolaget anser att Transportstyrelsens bedömning varit inkonsekvent och att man mötts av ”en oväntad aggressiv ton”.

– Vi anser att förvaltningsrätten bör ta våra synpunkter under kraftigt övervägande och hoppas självklart att få rätt att fortsätta köra på sikt, säger Peter Schmidt.

Blå tåget

Har flera dagar i veckan trafikerat sträckan Göteborg-Alingsås-Skövde-Hallsberg-Stockholm-Uppsala.

Resenärerna färdas i 60-talsvagnar. Ombord finns bland annat restaurangvagn med bordsservering samt pianobar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Blå tåget

Mer i ämnet