Foto: Maja Suslin/TT

Fortsatta trafikproblem under torsdagen

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter att den stora snösmockan träffade Stockholm är problemen fortfarande stora i trafiken.

Övergivna bilar och lastbilar skapar stopp och köer, och de som kan rekommenderas att lämna bilen hemma.

– Vi rekommenderar att man inte tar bilen om man måste ut i dag, säger Fredrik Andersson på Stockholmspolisen till TT.

Värsta snöovädret på flera år

Under onsdagens snöoväder i Stockholmsområdet – det värsta på flera år – tvingades bilister som kört fast att lämna sina fordon, och på flera av de stora infarterna till Stockholm står bilar och lastbilar fortfarande kvar. Under natten till i dag har Trafikverket arbetat för fullt för att flytta på dessa så att snöröjningsfordonen kan ploga ordentligt, men många står fortfarande kvar och blockerar vägen.

Snörekord i Stockholm

– Vi har ett väldigt stort problem med övergivna bilar som står på vägarna. Det gör att man inte kan ploga och salta där man skulle vilja för att det står bilar i vägen, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket vid 6.30-tiden.

Trafikverket uppmanar dem som kan att lämna bilen hemma.

– Tågen går alldeles utmärkt, så det är ett bra alternativ om det är möjligt. Om man tar bilen måste man räkna med att det tar längre tid, då ett körfält kan vara blockerat av stillastående bilar på vissa ställen, säger Wolffram.

Fortsatta problem i kollektivtrafiken

I kollektivtrafiken är det främst bussarna som fortfarande har problem att ta sig fram, och flera busslinjer kan därför komma att dras in även under torsdagen. De linjer som kör dras i flera fall med stora förseningar. Även pendeltågen ställer in flera avgångar.

– Vi måste gilla läget, och vänta på att det skottas och att man flyttar på bilar. Vi vill inte riskera säkerheten, säger Fredrik Cavalli-Björkman på SL.

Även flygtrafiken dras med en del följdförseningar i dag. Swedavia uppmanar resenärer att kontakta sina respektive flygbolag för aktuell information.

SJ meddelar att tågtrafiken från Stockholm också dras med förseningar.

Stanna i bilen

Trafikverket råder vidare dem som kör fast i snön att stanna där de är i väntan på hjälp.

– Sitter man fast så sitter man fast. Det säkraste är att sitta kvar i bilen tills man blir utplogad, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Snörekord i Stockholm

Under gårdagen föll det hela 39 centimeter snö över Stockholm. Det är rekord för att vara i november. Det tidigare rekordet låg på 29 centimeter och uppmättes både 1985 och 2004.

Snöovädret drar under torsdagen vidare norrut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snörekord i Stockholm

Mer i ämnet