Fängelse för utpressning mot Melker Andersson

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom domen mot de fyra män som stått åtalade misstänkta för bland annat utpressning av stjärnkocken Melker Andersson och försök till grov mordbrand på restaurang Grill i Stockholm.

Det var den 2 mars i år som två män försökte kasta in två bensinbomber på restaurang Grill, men avbröts av väktare. Det grova mordbrandsförsöket var enligt åtalet ett led i ett utpressningsförsök. De två som planerade mordbranden ska ha försökt få restaurangens ägare, stjärnkrögaren Melker Andersson, att anlita ett bemanningsföretag. Om han inte gjorde det skulle han enligt åtalet betala dem fem miljoner kronor.

Och idag kom domen mot de fyra män som stått åtalade misstänkta för bland annat utpressningsförsök och försök till grov mordbrand.

Brandattentat mot Grill

Fyra års fängelse

Den misstänkte huvudmannen som enligt åtalet försökt utpressa Melker Andersson och planerat dådet döms till fyra års fängelse. Enligt åklagaren ska han ha planerat dådet med sin 17-årige son, som döms till åtta månaders sluten ungdomsvård. De ska dessutom betala 25 000 kronor i skadestånd till Melker Andersson.

De två männen som försökt utföra attentatet döms till ett år och sex månaders fängelse respektive ett år och två månaders fängelse.

– Det är klart att jag är nöjd. Sedan så har jag en annan uppfattning än tingsrätten när det gäller hur långa straff ska vara, säger kammaråklagare Malin Arnetoft som yrkat på längre straff för de åtalade.

Huvudmannen överklagar

Den 37-årige huvudmannen som dömdes till fyra års fängelse kommer att överklaga domen. Det uppger hans advokat Martin Cullberg.

– När det gäller mordbranden så håller inte bevisningen. Det finns inget som knyter min huvudman till den, säger han till TT.

Domen är också felaktig när det gäller försöket till utpressning, enligt Cullberg. Den dömde har hävdat att det funnits en skuld mellan honom och Melker Andersson och därför skulle det juridiskt sett inte kunna utgöra ett utpressningsförsök. Det hade då i stället handlat om ett försök till olaga tvång, något som inte är straffbelagt.

– Det är inte olagligt att driva in en skuld, säger Cullberg.

Kammaråklagare Malin Arnetoft kommenterar:

– Jag menar att det är ett blankt påstående som inte har någon grund, och tingsrätten delar ju den bedömningen, säger hon till ABC.

Men Cullberg är kritisk till tingsrättens domskrivning och tror inte att domarnas resonemang håller i nästa instans.

– Jag tycker att det har gått lite fort. Den har inte det djupet i analysen jag hade önskat och hoppas att hovrätten tittar noggrannare.

Melker Andersson är nöjd

Melker Anderssons målsägandebiträde Claes Borgström är i huvudsak nöjd med domen förutom att skadeståndet till Andersson sattes till 25 000 kronor, hälften av vad han yrkat i tingsrätten.

– Jag tycker att det är för lågt. Det var en väldigt allvarlig kränkning för Melker Andersson. Men hans intresse var egentligen inte antalet kronor och ören, utan att det blev en fällande dom, säger Borgström.

Han har inte lyckats nå sin klient sedan domen men konstaterar att det var ett lugnande besked.

-Man kan bara föreställa sig att det har varit en press att vänta på rättegången. Nu är den delen avklarad i första instans i alla fall. Det gör att det känns något lättare för honom naturligtvis. Men det han har blivit utsatt för försvinner inte i en handvändning, säger Borgström.

– Det har varit en svår tid. Dels under själva utpressningsförsöket som pågick under rätt lång tid, dels under väntan på rättegången.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brandattentat mot Grill

Mer i ämnet