Bävern gnager sig ända in i city

Uppdaterad
Publicerad

Det har talats mycket om vildsvinens och rådjurens snabba förökning. Men ytterligare en art gör massiv comeback i det tysta. Bävern finns nu överallt i Stockholm och ökar explosionsartat.

– Det har funnits gott om bäver runt Stockholm länge så det är inte förvånansvärt att de nu ökar så kraftigt. Det mönstret ser vi på många andra håll. Och vi kommer säkert se en ytterligare ökning, säger Göran Hartman, forskare vid lantbruksuniversitetet i Uppsala och en av landets främsta experter på bäver.

I Danderyd blockeras gångvägen längs med vattnet i Svalnäs av en stor rishög. Avgnagda träd och början på en hydda i vattenbrynet vittnar om att här jobbas det flitigt om nätterna.

Bävrar i staden

– Jag cyklar förbi med vovven varje morgon och ser hur bygget fortskrider. Det var någon gång i november man började se att det hände något här, säger Christian Klingspor.

– Det är väldigt populärt att gå hit och se vad den har haft för sig, tillägger Peter Forssman.

– Och så har han ju fått egen brevlåda, säger Gustaf Mårtensson och visar.

Egen brevlåda

Jodå, invid hyddan har någon ställt upp en brevlåda med ”Herr Bäver” prydligt textat på locket. Lådan är full av barnteckningar, julkort och ett brev från skattemyndigheten (!).

– Det är väldigt fint att kunna följa ett vilt djur på det här viset, här är massor med barn jämt, konstaterar Peter Forssman.

Första på 150 år

Det är tydligt att bävern är mycket välkommen i Djursholm. Vid sidan av en ensam bäver i Ekebysjön är det här det första bäverbygget i Danderyd på minst 150 år.

Men det är det inte bara i Danderyd som det byggs och gnags om nätterna.

Längs Mälarens stränder syns gnagen överallt. I Lidingö och Solna ökar antalet bävrar markant. Bävern finns nu ända inne i Stockholms city, bland annat på Långholmen, längs med Norr Mälarstrand och i Karlbergskanalen. Bäver har dessutom flyttat ut i skärgården och har synts på både Lyngna och Landsort.

Fler bävrar i skärgården

– Bävern har inte något problem med bräckt vatten så jag tror att i framtiden kommer vi att se mycket mer bäver i skärgården, säger Göran Hartman.

Likaså räknar han med mer bäver också inne i Stockholm.

– Finns det bara lämpliga miljöer så slår de sig ner. Bävrar är inte särskilt störningskänsliga.

Men i Stockholm är bävern inte välkommen. Stockholms viltvårdare vill inte framträda med namn eftersom han ständigt utsätts för olika hot.

Nolltolerans

Men han berättar för ABC att i Stockholms stad är det nolltolerans som gäller. Bävrarnas gnag är allmänfarlig verksamhet, eftersom halvgnagda träd kan skada människor om de faller ner.

Så de bävrar som visar sig i Stockholm försöker stadens jägare skjuta.

Den modellen är inget för Danderyd.

– Det skulle bli ett ramaskri. Här säger vi ”hej” när vi träffas, sen är det ”hur mår bävern”. Han är allas angelägenhet, säger Gustaf Mårtensson.

Från utrotad till 100.000

  • Bävern var helt utrotad i Sverige för bara hundra år sedan.
  • Den fina pälsen i kombination med det åtråvärda bävergället gjorde bävern till attraktivt jaktbyte.
  • Bävergäll är en sorts sekret som man trodde kunde bota en rad sjukdomar.
  • Bävern jagades alltså så hårt att den försvann, men 1922 inplanterades två norska bävrar i Jämtland. Ytterligare knappt 80 djur placerades ut de kommande åren.
  • Det dröjde ända till 1970-talet innan förökningen tog fart. Men då började bävrarna kolonisera alltfler områden och i dag är de minst 100.000 i vårt land.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bävrar i staden

Mer i ämnet