Foto: TT

Hertha Hillfon-hus öppnar på Skeppsholmen

Uppdaterad
Publicerad

Det blev inget kulturcentrum i konstnären Hertha Hillfons hus i Mälarhöjden. Istället kommer minnet av konstnären att leva vidare i Gamla badhuset på Skeppsholmen i Stockholm.

Skulptören och keramikerna Hertha Hillfon avled 2013. Föreningen Herta Hillfons vänner kämpade länge för att skapa ett kulturcentrum i hennes hus och ateljé i Mälarhöjden, men efter att ha förlorat den striden skapas nu en kulturmötesplats till hennes minne på Skeppsholmen, skriver DN.

Verksamheten ska inte bli ett museum, istället är fokus på skapandet. Ett antal av Hertha Hillfons konstverk kommer att ställas ut, men tanken är också att besökarna själva ska få skapa med lera.

Mötesplatsen, som ska öppna i mars 2017, blir den första i Stockholm att tillägnas en kvinnlig konstnär.

– I dag finns kulturverksamheter till minne av August Strindberg, Carl Milles och Carl Eldh. Men jag tycker att det är fantastiskt att detta blir den första publika kulturplatsen som tillägnas en kvinna, säger Eric Sjöström, ordförande i för­eningen Hertha Hillfons vänner som står bakom kulturmötesplatsen, till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.