Foto: Privat

Hon håller manifestation till minne av dödade vännen

Uppdaterad
Publicerad

På fredag hålls en manifestation till minne av den 41-åriga kvinna som misshandlades till döds i helgen. Det är hennes vän, Emelie Nixon, 42, som anordnar manifestationen på Sergels torg. – Vi vill få dit mycket män, säger hon.

Den brutala dödsmisshandeln av Lotta i Stockholm har berört många människor. På fredag arrangerar hennes vän, Emelie Nixon, en manifestation på Sergels torg.

– Jag vill hedra min vän Lotta och i allmänhet markera mot våld i nära relationer. Vi vill få dit så många män som möjligt. Det måste till en förändring, säger Emelie Nixon. 

Dödsmisshandeln av Lotta

Blåtiror i ansiktet

Hon uppmanar folk att under manifestationen måla blåtiror i ansiktet för att förstärka budskapet. 

– Tittar man på hur det funkar i samhället och rättssystemet är det något som inte stämmer. Kontaktförbudet fungerar inte, och de som begår våldsbrott straffas inte tillräckligt. Det är många som känner sig otrygga. 

När hon lade upp den planerade manifestationen på Facebook fick hon respons direkt. Dödsmisshandeln har väckt diskussioner om våld i hemmet. Inte minst från män, säger Emelie Nixon.  

– Det är faktiskt många män som hört av sig till mig och delat med sig av egna historier om kvinnor de känt som drabbats. 

”Hon ville ha hjälp”

Lotta, 41, misshandlades i lördags så svårt att hon avled av sina skador. Den misstänkte förövaren, en 33-årig man, var anhållen i sin frånvaro misstänkt för grov kvinnofridskränkning. Men fem dagar före misshandeln hävdes anhållandet. 

Emelie Nixon kände Lotta väl. Hon säger att hon och Lotta hade nära kontakt under tiden 33-åringen trakasserade henne.

– Den 10 mars hörde hon av sig och ville ha hjälp. Hon var jätterädd. Vi skulle ha setts den här veckan. Jag har svårt att förstå att hon är borta, att det skulle gå så långt att hon blev dödad, säger vännen Emelie Nixon.

Kritik mot åklagare

Den 33-årige mannen, som Lotta tidigare haft en relation med, misstänks ha trakasserat henne under en tid. Fem dagar efter att anhållningsbeslutet hävts bröt han sig in i Lottas lägenhet och misshandlade henne brutalt.  

Utredningen lades ned av åklagarna eftersom målsäganden inte ville medverka. Något som kritiserats hårt från flera håll.  

– Jag är mycket kritisk till åklagarna. Det här är brott som hör under allmänt åtal, det handlar inte om målsäganden vill medverka eller ej. Åklagaren har ett ansvar och en plikt att agera, sa Massi Fritz, till SVT Nyheter Stockholm.

Manifestationenen hålls på fredag klockan 15 på Sergels torg.

DETTA HAR HÄNT

Lördagen den 4 juni bröt sig en 33-årig man in hos en 41-årig kvinna i Stockholmsområdet och misshandlade henne svårt.

Mannen och kvinnan hade tidigare haft en relation och 33-åringen var polisanmäld för misshandel och var tidigare anhållen i sin frånvaro misstänkt för grov kvinnofridskränkning.

Några dagar innan misshandeln hade åklagaren dragit tillbaka ärendet och hävt anhållandet. Orsaken uppgavs vara att kvinnan inte ville medverka i utredningen.

Kvinnan avled på sjukhus den 7 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsmisshandeln av Lotta

Mer i ämnet