Rosenbad till höger. Foto: TT

Ingen avlyssning upptäckt av PTS

Uppdaterad
Publicerad

Post- och telestyrelsen (PTS) upptäckte inte något onormalt i centrala Stockholm när de letade efter spionutrustning.

– Vi gjorde så att vi tog en av våra mätbilar och åkte runt i det aktuella området under onsdag eftermiddag och kväll och samlade in mätdata med vår ordinarie mätutrustning, det vill säga en radiopejling, säger Jonas Wessel, chef för spektrumavdelningen.

Bakgrunden till pejlingen är att Dagens Nyheter upptäckt att det kan finnas spionutrustning i form av falska basstationer som kan övervaka mobiltrafik, sedan tidningen med speciell teknik upptäckt avvikelser i trafiken i området kring Rosenbad i Stockholm.

Att PTS inte fann något som tyder på ”illegala radiosändningar” behöver inte betyda att de inte funnits där tidigare.

– När vi var där och mätte kunde vi inte hitta några avvikelser. Det säger ingenting om vad som händer vid andra tidpunkter eller andra platser, säger Jonas Wessel.

Enligt Wessel har DN:s undersökning, om rapporter om att det förekommit avlyssning i Norge, gjort att det ”inte är osannolikt” att PTS kommer att göra stickprovskontroller även framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.