Foto: SVT.

Landstinget medger säkerhetsbrist i journalsystemet

Uppdaterad
Publicerad

I dag redovisade tre oberoende konsultföretag sin utredning kring avslöjandet om brister i landstingets journalsystem. Rapporten slår fast att det funnits en säkerhetsbrist, men att det inte skett några dataintrång. Trots det begärde politikerna i dag ännu en utredning.

– Jag känner mig väldigt glad över att det inte har skett några intrång, säger moderata landstingsrådet Torbjörn Rosdahl.

ABC: Var det falskt alarm?

Journalsystem på sjukhus utslaget

– Det tycker jag är att ta i. Det har ju faktiskt skett en säkerhetsbrist.

Det var förra veckan som Dagens Nyheter kunde avslöja att det funnits stora säkerhetsbrister i de patientjournalsystem som används av vården i Stockholms län och på Gotland. Tre miljoner elektroniska sjukjournaler påstods ha legat öppna utan brandvägg i över åtta månader.

Systemhaverier

Det började med en rad datahaverier i slutet av juni som slog ut it-systemetet Take care som hanterar miljontals sjukjournaler. Samtidigt upptäcktes en säkerhetslucka, och Karolinska universitetssjukhusets it-ansvariga slog larm om risk för dataintrång. Trots det fick ansvariga politiker inte veta något.

I dag redovisade tre oberoende konsultföretag sin utredning för politiker i landstingets arbetsutskott. Den visar att det funnits en säkerhetsbrist men att det inte skett några intrång.

– Bristen kunde ha varit väldigt allvarlig. Men det visade sig efter vidare analys att den inte var så allvarlig som man först befarade. Det fanns inga tekniska förutsättningar för intrång, säger it-konsulten Mikael Simovits.

Oppositionen kritisk

– Det som är tråkigt är ju att vi får den först efter att media har rapporterat om det. Vi vill ju gärna att den här typen av händelser rapporteras till politiken så vi har en uppfattning om omfattningen, säger socialdemokratiska oppositionslandstingsrådet Helene Hellmark Knutsson.

I dag enades arbetsutskottet om ännu en utredning. Detta för att återupprätta förtroendet hos patienterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Journalsystem på sjukhus utslaget

Mer i ämnet