Patientjournaler öppna för intrång

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetsbrister i en server gjorde att tre miljoner sjukjournaler i åtta månader var oskyddade. Det finns spår av intrång, skriver Dagens Nyheter.

Journalsystemet Take Care, som används av sjukhus och vårdcentraler i Stockholms län och på Gotland, drabbades i somras av flera haverier.

I samband med felsökning upptäcktes att servern med patientjournaler var uppkopplad mot internet på ett sätt som gjorde intrång möjligt. Dessutom saknade den centrala servern brandväggar, uppger källor för DN.

Journalsystem på sjukhus utslaget

Under åtta månader hade det funnits en säkerhetslucka, som gjorde det möjligt för utomstående att ta sig in i IT-systemet, där journaler för cirka tre miljoner patienter lagras. Utredning visade också spår av intrång, enligt källorna.

Ingen polisanmälan har gjorts. Anders Nyström, biträdande förvaltningschef på Stockholms läns landsting och ansvarig för IT-säkerheten, säger att tre konsultföretag utreder misstankarna om intrång och att slutrapporten ännu inte är klar, men att det ännu så länge inte finns tecken på intrång.

-Det finns inga indikationer på att någon obehörig har kommit åt någon som helst känslig information, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Journalsystem på sjukhus utslaget

Mer i ämnet