Miljoner patientjournaler var oskyddade efter säkerhetsproblem Foto: SVT

Stora säkerhetsbrister i journalsystem

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms och Gotlands journalsystem hade under åtta månader en säkerhetslucka, som gjorde det möjligt för utomstående att ta sig in i IT-systemet, skriver Dagens Nyheter.

Journalsystemet Take Care, som används på sjukhus och vårdcentraler i Stockholms län och på Gotland, drabbades i juni av upprepade haverier.  I samband med haverierna upptäcktes också stora säkerhetsluckor i systemet. Säkerhetsbristerna hade då funnits där i runt åtta månader och enligt källor till Dagens Nyheter innebar bristerna att utomstående kunde ta sig in i systemet och komma åt de tre miljoner patientjournaler som finns där. Det har väckt upprörda känslor idag.

– Jag tycker det är förskräckligt, jag har visserligen jobbat med de här frågorna i flera år men att det kan vara såhär illa och att så mycket information har funnits så lättillgängligt och att man inte haft koll på det. Det förvånar även mig, säger Rikard Lövström, som är ledamot i Läkarförbundets råd för läkemedel, IT, och medicinteknik.

Journalsystem på sjukhus utslaget

”Ingen patientsäkerhetsrisk”

På Stockholms läns landsting bekräftar man att det funnits en säkerhetsbrist, men inte att den lett till att sjukjournaler varit oskyddade.

– Det fanns en säkerhetsbrist i en uppkoppling mellan Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet och det var den vi åtgärdade omedelbart.  Men som väl var så tog de övriga delarna i vårt säkerhetssystem hand om det. Så den bristen gjorde inte att det uppstod någon fara för att någon skulle komma in i våra system, säger Anders Nyström som är biträdande förvaltningschef på Stockholms läns landsting.

Utredning med sekretess

Hur Anders Nyström kan vara säker på inget intrång skett vill han inte kommentera, utan hänvisar till en utredning med sekretess, men det upprör Rikard Lövström på Läkarförbundet.

– De måste ut med informationen och visa hur de kan vara säkra på det ena eller det andra. De måste kunna belägga detta, säger Lövström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Journalsystem på sjukhus utslaget

Mer i ämnet