Liknar rånet på Södermalm

Uppdaterad
Publicerad

För några veckor sedan skedde ett rån som liknade dagens rån i Stockholm.

Även då gjorde rånarna en avledningsmanöver på en plats (Götgatan på Söder) för att sedan slå till mot ett växlingskontor en bit bort (Gullmarsplan).

– Det blir en stor oreda om man sätter ut vad som antagligen är attrapper runt banker. Det är ett effektivt sätt att skapa oro, säger Björn Ek vid Rikskriminalpolisen.

Rån och bombhot i Stockholm

Medan rån mot banker och värdetransporter gått ner markant har just rånen mot växlingskontor ökat i år.

– Vi har fått en ganska stor marknad med växlingskontor där de mindre etablerade inte har råd eller kompetens att skaffa samma skydd som de stora, säger Ek.

Är det inte udda att rånarna slår till mitt i stan där det är mycket folk i rörelse?

– Rånarna kan vara bekväma där och väl lokaliserade och fördelen med mycket folk är att man lättare kommer undan, ofta på vespa eller motorcykel.

Kriminolog: Kan vara specialister

– Jag tror inte det är något gäng som ligger bakom rånen och bombhoten. Snarare kan det vara kriminella nätverk som valt ut specialister inom respektive områden, säger Camila Salazar Atías, kriminolog på Fryshuset och expert på kriminella gängbildningar.

Enligt Salazar Atías är det vanligt att man rekryterar ett antal personer till en viss ”stöt”.

– Det innebär också att man är mindre sårbar om en enskild person grips. Man kanske bara känner varandra till smeknamn och kommer med tack vare professionell kunskap, inte genom personliga band.

Farligast för personalen

Bland rånarna finns två kategorier. Den farligaste har skarpa vapen och tvekar inte att avlossa skott. Den andra har förmodligen vapenattrapper.

Behöver man vara rädd för sin egen säkerhet?

– Har rånare skarpa vapen och begår rån i centrala delar där det är mycket folk så kan det innebära risker för utomstående men framförallt för personalen, säger Björn Ek.

Rånare som har tillgång till riktiga vapen släpper ogärna ifrån sig dem under flykten.

– Ett vapen kostar så pass mycket. Det vill man inte bara kasta ifrån sig om man inte verkligen måste. Men ibland släpper man ifrån sig en attrapp. Gör man det och dessutom inte har avlossat några skott så rubriceras brottet som rån av normalgraden och man får ett lägre straff om man åker fast.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rån och bombhot i Stockholm

Mer i ämnet