Moderaterna accepterar tidigare skattehöjning

Uppdaterad
Publicerad

De röd-grönas skattehöjning 2015, som moderaterna tidigare var emot, accepteras nu i M:s egen skuggbudget för Stockholm. I övrigt lyfter man fram satsning på skola, bostäder och integration.

I ett pressmeddelande sammanfattar Moderaterna sin skuggbudget som man presenterade idag. En budget  som utgår från en oförändrad skatt, järmfört med 2015.  Man motsäger sig dock majoritetens senaste höjning med 22 öre.

– Stockholm behöver de bästa lärarna. Därför har vi en särskild satsning på fler förstelärare både i förskolan och i skolan för att kompensera för att den rödgröna regeringen nu säger nej till att satsa på de bästa lärarna. Dessutom satsar vi mer resurser på att upptäcka och ge fler elever rätt till mer extrastöd i skolan, säger Anna König Jerlmyr (M), gruppledare och oppositionsborgarråd i pressmeddelandet.

Stockholmsbudget 2016

– Ett växande Stockholm måste mötas av höjda ambitioner i bostadsbyggandet. Moderaterna vill öka bostadsbyggandet med 50.000 bostäder till 2020. Men det är inte nog, fler unga måste också ges möjligheten till en första bostad. En bostad som alla kan ha råd med så att fler unga kan flytta hemifrån eller tacka ja till det första jobbet.

– Den ökande flyktingströmmen och den stora mängden ensamkommande barn och unga som nu kommer till Stockholm måste mötas av en fungerande integration. Vi satsar därför mer än majoriteten på utökad SFI-undervisning, fler behöver lära sig svenska snabbare. Fler utlandsfödda kvinnor ska kunna ta del av både öppen förskola och SFI och vi vill inrätta nya Jobbtorg som validerar kunskaper så att vägen till jobb kortas. I Moderaternas Stockholm är inte det viktigaste var du kommer ifrån utan vart du är på väg, säger Anna König Jerlmyr (M).

107,5 miljoner kronor på förskolan och skolan.

• Fler förstelärare i skolan och förskolan.

• Utökade insatser för elever i behov av särskilt stöd.

• Utreda införande av elevhälsogaranti.

• Erbjuda programmering i grundskolan.

• Parvis bemanning och ökat pedagogiskt innehåll i parklekar

98 miljoner kronor på integration.

• Utökade insatser för asylmottagande och boende.

• Utökad och förstärkt SFI.

• Nya Jobbtorg med specialiserade uppdrag om validering. Både för dem med utländsk examen och högskoleutbildning och för utländska yrkesarbetare.

Moderaterna vill bygga 50 000 bostäder till 2020 och planlägga mark för 10 000 bostäder varje år. Vi vill även se en byggherredriven planprocess och vi har pekat ut ca 20 000 nya bostäder.

Bostad åt unga

• Halvera kostnaden för ettor.

• Slopa avgiften för unga i bostadskön, avgiftsfritt upp till 25 år.

• Markanvisningstävlingar för lägre hyra.

• Tillåt högre grad av standardisering och fler avsteg från byggreglerna. Moderaterna lägger 150 miljoner kronor på investeringar i tryggare stadsmiljö och förbättrade gångstråk i hela staden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholmsbudget 2016

Mer i ämnet