Oeniga om skattesatsen i skuggbudgetarna

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterade Kristdemokraterna och Folkpartiet sina skuggbudgetar. Trots flera likheter i de två budgeterna är meningarna delade om hur mycket skatt partierna tycker att stockholmarna ska betala.

Det var flera punkter i Kristdemokraternas och Folkpartiets två olika skuggbudgetar som liknade varandra. Staden ska värna om små barngrupper i förskolan, boendegaranti för alla över 85 år och korta ledtiderna så att bostadsbyggandet kan ta fart. Vad det däremot råder delade meningar om är vilken skattesats Stockholm ska ha. Kristdemokraterna vill sänka skatten med 40 öre.

– Det har vi råd med. Skatteintäkterna ökar mycket i Stockholm därför att Stockholm växer. Många i Stockholm jobbar och då tycker vi att man ska använda en del av de ökade skatteintäkterna till att sänka skatten, säger gruppledaren Erik Slottner (KD).

Stockholmsbudget 2016

– Vill man till exempel satsa på höjda lärarlöner då är det ju inte möjligt att göra så stora skattesänkningar, säger oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (FP).

Centerpartiet vill sänka skatten

Folkpartiet och Moderaterna säger nej till den rödgrönrosa majoritetens skattehöjning på 22 öre. Men däremot ser de inget utrymme att sänka skatten ytterligare så som Kristdemokraterna vill. I morgon presenterar även Centerpartiet sin skuggbudget, men redan nu kan SVT Nyheter Stockholm berätta partiet vill ta steget längre och sänka skatten med 55 öre, alltså samma skattenivå som när Alliansen styrde Stockholm 2014.

Är det möjligt rent ekonomiskt?

– Det är det. Det går bra för Stockholm, säger gruppledaren Karin Ernlund (C).

– Vi kan inte återgå till 2014 års skattesats just nu på grund av de ökade flyktingströmmarna, säger oppositionsborgarrådet Anna Köning Jerlmyr (M).

Moderaterna föreslog inga skattesänkningar, är du förvånad att de inte ville sänka mer?

– Ja, lite. Jag trodde nog kanske att alla allianspartier skulle föreslå lite större sänkningar än att bara säga nej till majoritetens förslag till höjning på 22 öre. Det hade jag nog trott och hoppats på, säger Erik Slottner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholmsbudget 2016

Mer i ämnet