Pokémon Go-teknik för att lära sig svenska

Uppdaterad
Publicerad

Just när vi trodde att Pokémon Go-febern äntligen svalnat, så har forskare på KTH börjat utveckla en app med liknande teknik, men istället för figurer fångar man ord.

Forskarna arbetar på appen just nu och de vänder sig till elever som läser Svenska för invandrare.

– Det är likt Pokémon att man är ute och rör på sig och försöker hitta de här etappmålen som finns, men nu har man något som man ska lära sig, säger Gunnar Karlsson, professor vid KTH, Kungliga tekniska högskolan, som står bakom projektet, och fortsätter:

– Hur fungerar ett bibliotek kan man lära sig i klassrummet, men kanske bättre att lära sig när man står vid eller i biblioteket. På samma sätt kan man placeras ut vid affärer, tunnelbana och alla de funktioner vi har i samhället.

Lära sig svenska snabbare

Svt Nyheter Stockholm åkte ut till en SFI-klass i Skärholmen och frågade studenter och lärare vad man tyckte om idén.

– Appen kan fungera jättebra för att lära sig svenska och den kan hjälpa till att lära oss snabbare, säger Arwa Khalifa studerande på SFI.

Passar inte alla

– Man måste hitta olika alternativ att göra saker, det här kanske ett alternativ för några, inte för alla, menar Maria Bejbrant lärare på SFI.

Läraren kommer också kunna analysera data från elevernas telefoner och se vilka studenter som behöver mera stöd i undervisningen.

Appen väntas vara färdig för tester under hösten 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.