Polisen slog till mot kulturhus i Högdalen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har slagit till mot kulturhuset Cyklopen i Högdalen i södra Stockholm. Misstankar fanns om att man förberedde sig för grov misshandel där.

Enligt Lars Byström vid Stockholmspolisen beslagtogs kartor, maskeringsutrustning och knivar vid insatsen.

– Vi har genomfört två husrannsakningar i Högdalen och Skarpnäck, brottsmisstanken var förberedelse till grov misshandel, säger Lars Byström, presstalesman vid Stockholmspolisen till SVT. Mer än så vill jag inte kommentera, fortsätter han.

Nazistdemonstration i Stockholm

Twitter skriver Cyklopen att polisens agerande var ett sätt att försöka splittra dagens protester mot nazistiska Svenskarnas partis möte.

– Vi har gjort husrannsakan utan avsikt att splittra. Vi måste agera när vi får information om grova brott, säger Lars Byström.

40 personer i lokalen

En av dem som fanns på plats på Cyklopen säger till TT att det var cirka 40 personer i lokalen.

– Det var 30-50 poliser som bröt upp dörren och visiterade oss alla, säger han.

Enligt honom gick allt lugnt till.

– Men de grep fyra personer, säger han.

När SVT talar med Lars Byström nekar han till att någon skulle ha gripits. Han vill inte kommentera om det finns några kopplingar till dagens demonstration.

Även Towe Hägg vid Stockholmspolisen nekar till att någon skulle ha gripits vid husrannsakan. Hon säger att ett 30-tal personer kontrollerades men ingen av dessa personer är frihetsberövad eller misstänkta för brott, skriver TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nazistdemonstration i Stockholm

Mer i ämnet