Misstänkt farligt pulver har hittats tidigare uppger Maria Ibsén på PostNord. Foto: TT och PostNord

Postnord: 80 personer påverkas

Uppdaterad
Publicerad

Misstänkt pulver har hittats i försändelser på PostNords terminal i södra Stockholm. – När man inte vet vad det är för substans man hanterar kopplas alltid polisen in, säger Maria Ibsén, pressekreterare.

Postnords terminal i södra Stockholm är avspärrad efter ett pulverlarm. Vid 5.30-tiden upptäckte personalen ett paket som läckte vitt pulver, en stund senare hittade man ytterligare ett.

– På något sätt har försändelserna gått sönder. Det är en försiktighetsrutin att låta polis och räddningstjänst ta en titt på det, säger Maria Ibsén som är pressekreterare vid PostNord.

Sex till sjukhus

Ett flertal personer ska duschas och saneras. Kläder tas om hand och de som varit i direkt kontakt med paketen undersöks. Ingen person har hittills visat några symptom på något men sex anställda är förda till sjukhus.

Hur ofta händer sånt här?

– Lyckligtvis inte så ofta. Det har hänt tidigare så man vet hur man ska hantera det. Men det är naturligtvis inte roligt att vara mitt uppe i detta.

Enligt Ibsén har liknande händelser inträffat en handfull gånger det senaste året. Både på Årsta-terminalen och på enskilda brevbärarkontor.

Analyssvar dröjer

Vid halv tre-tiden under fredagseftermiddagen uppgavs att polisens bombgrupp hade avslutat sitt arbete och att material skickats till analys. Enligt polisen kan analyssvaren komma att dröja en bit in på nästa vecka.

Vad händer med postutdelningen?

– En del får sin post försent i Stockholm, eller så kan de få den först på tisdag (Nationaldag på måndag, reds anm.). Det beror på när avspärrningarna hävs. Sker det snart så jobbar man på för att få ut posten i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.