Anna C Nilsson (C), kommunalråd i Solna. Foto: SVT.

Centern raderade kritik – försökte tysta SVT

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet i Solna raderade obekväma kommentarer på sin hemsida och på Facebook – sedan försökte det centerpartiska kommunalrådet stoppa SVT:s publicering.

Många föräldrar reagerade och kommenterade när Centerpartiet i Solna lade ut ett pressmeddelande på sin hemsida om att de satsar på skolan, precis efter att föräldrarna fått veta att deras barns skola Fridhemsskolan ska stängas. Då togs kommentarerna bort, både på hemsidan och på Facebook.

När SVT ringer upp kommunalrådet för att fråga varför så försöker kommunalrådet lägga på munkavle.

Skola läggs ner i Hagalund

”Visa lite hänsyn”

– Jag tycker inte att det är god etik att skriva om detta i media. Visa lite hänsyn, snälla du, säger Anna C Nilsson (C), kommunalråd i Solna.

Anledningen till att hon tog bort kommentarerna är enligt henne att den person som satt med i barn- och utbildningsnämnden och tog beslutet kunde ta illa upp av kommentarerna.

– Av hänsyn till den här personen som är sjukskriven och har förlorat en nära anhörig skulle jag vilja be dig att inte göra någonting av det här, säger hon till SVT i telefon.

Men hon vill inte svara på frågan om på vilket sätt kommentarerna kring Centerpartiets pressmeddelande var kränkande – trots att SVT frågar upprepade gånger.

De kommentarer som vi har sett handlar ju om ett beslut om att lägga ner en skola, inte om personliga påhopp. Får man inte kritisera politikers beslut om de blir sjuka?

– Jo, det är klart att man får om man tycker att det är okej att ge sig på en ersättare i en nämnd, säger Anna C Nilsson (C).

Ett exempel på en kommentar som ABC har tagit del av:

”Kära alliansen. Det här var bland det mest provocerande jag har läst. Jag får helt enkelt inte ihop er storslagna satsning på skolan i kommunen, med ert beslut att lägga ner den sista skolan i Hagalund. Vi är många, många som inte tänker rösta på er, hoppas ni förstår det! Hälsningar från en riktigt jävla förbannad mamma”

– Jag tycker man kan visa sina medmänniskor lite hänsyn när de är sjuka. Jag hoppas du kan respektera att vi har en medarbetare som är sjuk och inte lägger ut det här, säger Anna C Nilsson (C).

Hör den inspelade intervjun i klippet högst upp i artikeln.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skola läggs ner i Hagalund

Mer i ämnet