400 unga tjejer är på plats för att lära sig grunderna i att programmera. Under en dag får tjejerna skapa sin egen virtuella värld, programmera robotar, producera musik, designa spel och mycket annat. Dagen avslutas med en konsert av Robyn. Foto: Cecilia Ekstrand

Teknikfestival för unga tjejer

Uppdaterad
Publicerad

Det finns för få tjejer på ingenjörsutbildningar. Därför hålls Teklafestivalen som enbart bjuder in unga tjejer för att testa på digitalt skapande och öka intresset kring dataprogrammering.

Teknik är något som för många associeras som ”grabbigt”. Det ska den här festivalen sätta stopp för – för här är enbart flickor inbjudna till att testa på att skapa sin egen virtuella värld, programmera robotar, producera musik, designa spel och mycket annat.

Alla fick inte komma

En av de aktörer som håller i workshops under dagen är Tom Tits Experiment.

– Vi är här för att fler tjejer ska få upptäcka hur roligt det är med teknik, säger Cecilia Ekstrand, utbildningschef på Tom Tits Experiment.

Intresset för festivalen har varit stort. Runt 1000 unga tjejer anmälde sitt intresse via festivalens hemsida – men det finns bara plats för 400 deltagare.

– De tvingades lotta fram de sista platserna, säger Cecilia Ekstrand.

Robyn uppträder

Flera stora svenska företag är under dagen på plats för att hålla i workshops. Vid Tom Tips Experiments bås får tjejerna testa på att programmera och interagera med en ”CodeBug”; en liten, bärbar mikrokontroller som bland annat kan visa namn, figurer eller olika mönster på sin display.

Efter klockan 16 kommer flera kända musikartister uppträda för deltagarna. Bland annat Robyn och Little Jinder.

– Det kommer hända massor här under dagen, säger Cecilia Ekstrand, och återgår till sin workshop.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.