Älgar är fredliga djur, men det är viktigt att veta hur man ska bete sig om man möter en. Foto: TT-bild/Genrebild

Viltvårdarens tips: Så gör du när du möter en älg

Uppdaterad
Publicerad

Älgar är stora djur men fredliga. Det är först när de blir trängda och utan möjlighet att fly undan som de kan gå till anfall.

– Det bästa rådet jag kan ge är att låta älgen vara ifred och ta en annan väg när man möter den, säger Christer Berggren, viltvårdare i Haninge kommun.

Jagar nya partners

Just nu är det många älgar i rörelse. Det innebär fler både önskade och oönskade tillfällen att träffa på älg. En anledning är att det är brunstsäsong och både älgkor och tjurar söker efter en ny partner. Det här pågår intensivt under några månader mellan september och november. En annan anledning är att många äppelträdgårdar är fulla med fallfrukt, vilket är godis för älgarna. Att det skulle vara den pågående älgjakten som stör älgarna är inte fallet i just det här området.

– Vill du undvika älg på tomten så se till att ta bort fallfrukten,  och om du trots allt måste mota bort en älg se till att ha en plan, rekommenderar Christer Berggren.

Letade efter ”stolp-älgen”

Christer Berggren arbetar som viltvårdare i Haninge kommun och var den som tillkallades för att söka rätt på älgen som skrämde upp en man i en lyktstolpe på tisdagskvällen. Christer spårade med hund utan att hitta älgen men såg att den måste ha sprungit 150 meter längs cykelvägen innan den tog sig över Gudöbroleden.

– Just här går ett gammalt känt älgstråk och det här var sannolikt en fjolårstjur som skulle korsa Gudöbroleden för att ta sig till ett skogsparti på andra sidan där det finns både andra älgar och gott om tomter med äppelträd, berättar Christer Berggren för SVT Nyheter Stockholm.

LÄS MER: ”Jag skrämde iväg älgen med bilen”

Älgar är normalt sett skygga djur men har urbaniserats och ses allt oftare i bebyggda områden. En del är mer orädda än andra.

Lika förvirrade som tonåringar

Djuren kan förflytta sig långa sträckor över stora ytor och nöjer sig inte förrän de hittat lugn och ro, en ny partner eller en ny trädgård med äpplen. Den här perioden är många fjolårskalvar ute på vift, bortstötta av sina mammor. Det vet inte riktigt hur de ska bete sig och kan agera irrationellt.

– Det är lika förvirrade som tonåringar, skrattar Christer Berggren.

Även om älgar är stora djur, en fullvuxen tjur kan väga 400 kilo och en fjolårskalv hälften så mycket, så är de generellt både fredliga och skygga. Det är först om de blir irriterade eller skrämda av lösa hundar eller känner sig instängda som de kan gå till anfall. Det märks bland annat genom att de sänker huvudet och fäller öronen bakåt.

 Är folk för oförsiktiga?

– Ja tyvärr, konstaterar Christer Berggren och berättar hur han och hans kollegor fick komma till undsättning för att mota bort fem älgar som samlats i en trädgård och såg hur en hop människor med barn i barnvagnar, samlats i en ring runt älgarna för att ta bilder.

– Det hade kunnat sluta riktigt illa, varnar Christer Berggren, viltvårdare i Haninge kommun.

Viltvårdarens fem bästa tips

1) Respektera älgen, gå inte fram utan välj en annan väg.

2) Undvik lösa hundar som kan irritera eller skrämma älgen.

3) Om du måste mota bort en älg – tjoa, flaxa och gör dig extra stor exempelvis med en sopkvast.

4) Ge älgen utrymme att komma undan och se till att ha en egen flyktväg, exempelvis bakom ett träd.

5) Ta bort fallfrukt i trädgården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.